3000 éves macskamúmiákra bukkantak egy egyiptomi sírkamrában

2018. november |

Így temették el a macskákat azokban az időkben, amikor még istenekként tisztelték őket.

Macskamúmiákra bukkantak a Gíza tartománybeli Szakkara falu közelében levő nekropoliszban, a Khufu-Imhat sírkamrában. Az illetékes hatóságok a hétvégén bejelentették, hogy további hét sírkamrát tártak fel az ókori temetkezési helyen, melyből háromba macskákat temettek az Újbirodalom idején, az i. e. 1550 és 1069 közötti időszakban.

Több tucat macskamúmia és egyéb lelet mellett mintegy száz aranyozott macskaszobor és Básztetnek, a macskaként ábrázolt istennőnek a bronzszobra is előkerült. Az ókori Egyiptomban nagy tiszteletben tartották a macskákat, egyrészt azért, mert az elszaporodó rágcsálók komoly gondokat tudtak okozni a gabonaraktárakban, másrészt pedig, mert a cicák a rágcsálókon kívül a kígyókat is megölték.

Macskamúmiákat tisztít egy egyiptomi régész a Khufu-Imhat sírkamrában, a Gíza tartománybeli Szakkara falu közelében levő nekropoliszban 2018. november 10-én.

 

Az ókori egyiptomi gazdák gyakran aranyékszerekkel díszítették a macskákat, engedték, hogy a gazdájuk tányérjából egyenek, és, ha elpusztultak, az egész család meggyászolta őket.

 

Kiállított macskaszobrok a lelőhelyükön: a múmiákon túl mintegy száz aranyozott, cicákat ábrázoló alkotást találtak.

 

Az elpusztult, bebalzsamozott macskákat általában Básztet per-baszteti templomába vitték eltemetni, de máshol is találtak már macskamúmiákat – legutóbb itt, a Khufu-Imhat sírkamránál.

 

Az állatos relikviák mellett korabeli kőtáblákat és edényeket is találtak a régészek.

 

Básztetet macskákkal való társítása révén jó anyának tartották, és időnként kiscicákkal ábrázolták. A gyermekre vágyó nők gyakran viseltek olyan amulettet, melyen ő volt annyi kiscicával, ahány gyermeket szerettek volna.

forrás: femina

Post Author: cicanyadmin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .