Macskánk színe összefügg az agresszivitásával?

Amerikai kutatók a macskák színe és viselkedése közötti összefüggéseket vizsgálták, melyből kiderült, hogy cicánk agresszivitása igen nagy mértékben függ színétől.

Mi nem vagyunk erről meggyőződve, ti mit gondoltok?

teknőctarta és fehér mintás cicák híresek antiszociális viselkedésükről. Feljegyzések szerint egy amerikai tábornok, Henry Huidekoper 1895-ből visszamaradt írásában kifejezetten rossz természetű, nem igazán szeretetteljes, sőt sok esetben gonosz állatoknak mutatta be ezeket a macskákat.

Amerikai kutatók ezt az állítást próbálták alátámasztani vagy megvétózni. Vajon sikerült nekik?

 

A trikolor nőstények agresszivitása

A davisi Kaliforniai Egyetem állatorvos kutatói úgy vélik, hogy kapcsolatot találtak a macskák szőrszíne és az emberek irányába tanúsított agresszív viselkedése között.

Journal of Applied Animal Welfare Science folyóiratban megjelent tanulmányukhoz egy online felmérést használták. Ebből az derült ki, hogy a trikolor nőstények sokkal agresszívebbek az emberekkel szemben, mint más színezetű macskák.

 

A fekete-fehér cicák sem annyira jámborak

1274 macskatulajdonos vett részt egy felmérésben, amely kifejezetten a cicák színére és viselkedésére vonatkozott.

A kérdéssorban a kutatók kíváncsiak voltak a különböző külső behatásokra vonatkozó agresszivitási szintre. Így megtudhatták, hogy egy-egy interakcióra hogy reagáltak a cicák. Ilyen volt például a macskák kézbe vétele vagy az állatorvosnál megfigyelhető viselkedése.Kíváncsiak voltak az agresszív viselkedés gyakoriságára és annak mértékére is, amely segítségével a cicákat egy agresszivitási skálán rangsorolták.

A különféle színcsoportok agresszivitási értéke alapján a kutatók megerősítették:

A hím trikolor macskák ritkák. A narancs és a fekete szőrszín génjei mind az X-kromoszómán helyezkednek el, és mivel a nőstényeknek (az emberekhez hasonlóan) két X-kromoszómájuk van, ezért hordozhatják mindkét gént. Egyik gén sem domináns, ezért alakul ki a szőrzet véletlenszerű narancs-fekete mintázata.

 

A legnyugodtabbak az egyszínű és a cirmos cicák

A tanulmányból az is kiderült, hogy fekete-fehér macskák különösen agresszívak, ha felveszik őket, a szürke és fehér cicák pedig fújnak az állatorvosoknál. A kalikó nőstények a hétköznapi interakcióknál válhatnak nehezen kezelhetővé.

A jó hír a macskatartók számára, hogy az Elizabeth Stelow állatorvos által vezetett kutatás szerint a cicák összességükben azért elég jó természetűek. Ha azonban a tulajdonosok a maximális kedvességet és minimális gondot várják el macskáiktól, érdemes fekete, szürke, fehér vagy cirmos cicát választaniuk.

// forrás: amarqt

Post Author:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..