Ausztráliában háborúban állnak a macskák a hüllőkkel

2018. június 25., Index

Az édes kis cicuskák felelős viselkedéstől mentes emberi gazdái miatt tömeges fajpusztítás van folyamatban Ausztráliában. A kontinensen több millió elvadult házimacska él, a sterilizálásukra és kiirtásukra irányuló törekvések nem hozták meg a várt eredményeket, és minden egyes példány átlagosan 225 hüllővel végez egy évben.

ÖSSZESEN 650 MILLIÓ GYÍKOT ÉS KÍGYÓT ÖLNEK MEG ÉVENTE

Az európai telepesek két évszázaddal ezelőtt telepítették be a macskákat Ausztráliába.

„Néhány példány döbbenetes mennyiségű hüllőt eszik meg. Számos esetben találkoztunk olyannal, hogy egy macska gyakorlatilag tömte magába a gyíkokat, az egyik példány gyomrában például rekordot jelentő 40 gyíkot találtunk” – mondta John Woinarski, a Charles Darwin Egyetem munkatársa. A tanulmányuk szerint a macskák 250 különböző, köztük 11 fenyegetett hüllőfajból csemegéznek.

Ugyanez a kutatócsoport tavaly kimutatta, hogy a macskák több mint egymillió madarat ölnek meg naponta Ausztráliában, köztük olyan fenyegetett fajok képviselőit, mint a pettyes avarrigó és az éjjeli papagáj – írja az MTI.

Ausztráliában elég komolyan veszik a telepesek által behurcolt fajok által okozok károk kezelését, a témának külön kormánybiztosa van.

A MACSKAÜGYRE MÁR 6,2 MILLIÁRD FORINTNYI ÖSSZEGET ELKÜLÖNÍTETT AZ AUSZTRÁL KORMÁNY.

Ebből az összegből felállítottak például egy 44 kilométer hosszú kerítést, amellyel 9400 hektárnyi sivatagot sikerült macskamentesíteni. Ezt a területet később 100 000 hektárosra szeretnék bővíteni, és gondoskodnak majd az őshonos fajok betelepítéséről.

// forrás: index

Post Author:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..