Cica ART: Vivian Maier (FOTÓ)

Rendszeresen megosztunk olyan művészeti alkotásokat, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak mindannyiunk kedvenc állataihoz, a cicákhoz. Ezúttal Vivian Maier fotóművész 1954-ben készített képét adjuk közre, melynek címe ‘New York’.

A magyar Wikipediáról idézünk néhány bekezdést a fotóművészről:

Életét szinte teljes homály fedi. Feminista és szókimondó hölgyként ismerték, aki imádta a külföldi filmeket, azonban szerette tartani a két lépés távolságot a magánéletében.

New Yorkban született, de gyermekkorának nagy részét Franciaországban töltötte, majd visszatért szülővárosába, ahol gyári munkásként helyezkedett el. 1956-ban Chicagóba költözött, ahol nagyrészt gyermekfelügyelőként dolgozott, jó negyven éven keresztül. Ezen idő alatt több mint 100 000 fényképet készített az emberekről és a városról, melyeket azonban – valószínűleg – soha, senkinek nem mutatott meg.

Idős korában rendkívül szerény körülmények között élt. A Gensburg testvérek, akikre gyermekként vigyázott, béreltek neki egy kis lakást Chicago északi részén, ahol aztán élete végéig lakott. 2008 novemberében elesett a jeges utcán és súlyos fejsérülést szenvedett, amiből haláláig nem épült fel.

New York és Chicago utcáin megörökítette az amerikai városok érdekességeit, ritka pillanatait. Az 1950-es évektől a kilencvenes évekig fényképezett. 1959-ben és 1960-ban világkörüli útra indult egyedül: fotózott Los Angelesben, Manilában, Bangkokban, Sanghaiban, Pekingben, Indiában, Szíriában, Egyiptomban és Olaszországban.

// forrás: maimano, wikipedia

Post Author: cicanyadmin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .