Cica ART: Will Barnet

Rendszeresen megosztunk olyan képző- vagy iparművészeti alkotásokat, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak mindannyiunk kedvenc állataihoz, a cicákhoz. Ezúttal Will Barnet festőművész három festményét mutatjuk be.

A 101 évesen elhunyt Will Barnet munkáiban a különleges szögletes vonalakkal ábrázolja a nőket és az állatokat.

Az amerikai festő-grafikus 1911-ben született, és már 10 évesen tudta, hogy festő szeretne lenni. Beiratkozott a bostoni Szépművészeti Múzeum Iskolájába (School of the Museum of Fine Arts), majd a new yorki Art Students League-ben folytatta tanulmányait, ahol később oktatóvá is vált. Az oktatás szeretete annyira megmaradt neki, hogy tanárként tevékenykedett a Cooper Unionban, a Yale University-n és a Pennsylvania Academy of the Fine Arts-ban.

A képein többnyire felesége, gyermekei és a háziállataik szerepelnek, de mindezt időtlen térbe helyezi, ahol bárki azonosulni tud velük. A művészetére hatással volt például a preraffaelita mozgalom, Magritte szürrealizmusa vagy Edward Hopper romantikája. A legismertebbek ezek az 1960-70-es években készített családi portrék, melyeket “Silent Seasons” névvel is szoktak illetni. Többnyire a második feleségét, Elena Ciurlys-t ábrázolják és lányukat, Ona Barnetet.

Érdekes azonban, hogy élete vége felé, 2003-tól több non-figuratív festményt is készített, melyeket például ebben az NJTV műsorban is lehet látni. Művei megtalálhatóak a legnagyobb amerikai múzeumokban, pl. Metropolitan, Whitney, Museum of Modern Art, Boston, Philadelphia, San Francisco.

Az olvasó

 

 

A kék köntös
// forrás: habosvilla

Post Author: cicanyadmin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .