Egy macska él csak a Spitzbergákon, ahonnan kitiltották a cicákat

Egyedüli cicaként él a Spitzbergákon Kesha, aki technikailag rókának számít, nem vörös bundája miatt.

A norvég Spitzbergák leginkább ismert azon kevés helyek közül a Földön, ahol az embereknek tilos a temetkezés, de kevesen tudják, hogy a szigetekről a macskák is ki vannak tiltva. Ennek ellenére egy cica mégis él a fagyos vidéken, aki technikailag egy róka.

A Spitzbergákon csak 1990-ben tiltották meg a macskatartást, mert az Isten háta mögötti szigeten nagy kockázatot jelent, hogy a macskák továbbadják azokat a betegségeket, amelyeket a szintén szigeten élő patkányoktól és rókáktól kaphatnának el.

Kesha a Spitsberg szigetén lévő Barentsburgban él, amely a Szovjetunió felbomlásáig virágzó, 1000 fős bányásztelepülés volt. Ma már csak néhány százan élnek itt, no meg egy macska, akit egy leleményes orosz polgár rókaként regisztrált, hogy elkerülje a macskatilalmat.

A norvég hatóság sosem kérdőjelezte meg Kesha hovatartozását. Bár a vörös-fehér, vastag bundájú macska nem hasonlít egyetlen rókafajhoz sem, mégis békében élhet. A szigeten egy emberrel barátkozik csak, aki a nagyon zord estéken beengedi magához a sokat próbált állatot.

A Spitzbergákon tilos a temetkezés, mert a permafrosztban sosem bomlanának le a holttestek, amelyek így könnyen a ragadozók prédájává válhatnak. A szigeten szülési tilalom is van, mert az aprócska kórház nincs felkészülve a komplikációkra, ezért az állapotos nőket szülésük előtt a szárazföldre szállítják.

// forrás: nlcafe

Post Author:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..