Mit jelent, ha egeret hoz a macska?

Sok cica gazdi számára nincs annál hátborzongatóbb látvány, mint amikor kilépve a házból egy egér tetem hever a lábtörlőn, amivel – ki tudja milyen indíttatásból – a kedvenc macskánk szeretett volna megörvendeztetni minket.

Ilyenkor sokan dühösek lesznek a cicára, míg mások azt gondolják, éhes lehet, ezért indult vadászni. Pedig sokkal egyszerűbb ennek az oka, haragudni pedig még véletlenül sem kell szabad rájuk. De lássuk, miről is van szó pontosan, mi lehet mindennek az oka!

A vadászösztön a vérükben van

A macskák akármennyire is háziasítva vannak, a vadászatra való ösztön megmaradt bennük, így még a lakásban tartott kedvencek is előszeretettel támadják meg az ember kezét, lábát vagy éppen a kedvenc játékukat. Ha pedig a kertben potenciális célpontként madarat vagy rágcsálót találnak, nem hagyják ki az alkalmat, hogy megpróbálják elkapni.

Számtalan ok állhat a háttérben

Valójában a mai napig találgatás tárgya az, hogy miért is lepnek meg minket a cicák olykor egy-egy döglött állattal. Sokak szerint ajándékba hozza ezeket a gazdinak, míg mások úgy vélik, hogy akárcsak a kölykeiről, rólunk is gondoskodni szeretne, ezért a meglepetés.

Bizonyos nézetek szerint vadászösztönéről szeretne tanúbizonyságot tenni a cirmos.

Mivel a leggyakrabban ivartalanított, nőstény macskák esetében fordul elő ez a jelenség, a legvalószínűbb, hogy a gondoskodás áll a háttérben, ezáltal szeretnének hozzájárulni a gazdik jólétéhez és mindennapjaikhoz.

Nem szabad haragudni rájuk!

Bármennyire is gusztustalan a döglött egér a lábtörlőn, soha nem szabad megszidni a cicát emiatt, hiszen egyrészt ösztönből cselekedett, másrészt – bármilyen ok is álljon a háttérben – semmi esetre sem akart rosszat a zsákmánya megmutatásával.

Nem beszélve arról, hogy ki tudja, mióta hever ott a meglepetés, így azt sem tudná a macska, mivel is okozta a galibát pontosan. Így érdemes ezzel együtt elfogadni a kis kedvencünket.

Nem azért vadászik, mert éhes

Gyakori tévhit az, hogy csak az éhes macska vadászik, ugyanis rendszerint nem ez a fő motivációjuk a vadászatra ezeknek az állatoknak. Sokkal inkább az ösztön hajtja őket, így akár alaposan megpakolt pocakkal is képesek levadászni a kipécézett zsákmányt.

Óvatosan a méreggel, csapdákkal!

Ha rágcsálók keserítik meg a mindennapjaitokat a ház körül, ugyanakkor egy cica is él veletek, mindenképpen körültekintően kell eljárni a kártevők eltávolításával kapcsolatban. Hiszen például ha egy mérgezett példányt ejt el a macska, könnyen ő is megbetegedhet, de akár a csapdák is kárt tehetnek benne. Éppen ezért ajánlott macskabiztos megoldások után kutatni e téren.

Le lehet szoktatni a vadászatról a macskát?

Egy az egyben nem, hiszen az ösztön nem szoktatás kérdése. Azonban sok játékkal és közös programmal alaposan lefáraszthatók, ami miatt már minden bizonnyal kevesebb energiájuk lesz a vadászatra. Emellett jó megoldás lehet az is, ha egy kis csengőt helyezel az önkioldós nyakörvére, így azt az egerek és egyéb potenciális áldozatok időben meghallják és el tudnak menekülni.

Így bár a vadászat nem lesz sikeres, az újabb „ajándék” megjelenésére is kevesebb lesz az esély.

A fentieket látva egyértelmű, hogy a kinti vagy kinti-benti cicák gazdáinak bizony számolniuk kell azzal, hogy olykor meglepetés várja őket a küszöbön vagy a lábtörlőn. Ha a cicád hajlamos erre, akkor a legjobb, ha megtanulsz ezzel együtt élni és a lehető leghigiénikusabb módon távolítod el a zsákmányt a ház közeléből.

Post Author: cicanyadmin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .