Tévhitek a macskákról – és azok cáfolatai

Rengeteg tévhit, mítosz, pletyka, hoax és városi legenda lengi körül a macskákat. Most ezek közül néhányat megcáfolunk.

1. Minden cica szereti a tejet

Dehogyis. Vannak cicák, akik szeretik a tejet, és vannak, akik nem. Ami még ennél is fontosabb, és érdemes tudni, hogy a tej a cicák számára nem egészséges. Laktóztartalma miatt ez nekik nem, vagy csak nehezen emészthető, gyakran kíséri hasmenés, illetve egyéb emésztési zavarok. Ha mindenképp szeretnél tejet adni nekik, válassz cicatejet vagy legalább laktózmentest. De tudnod kell, hogy a cicák remekül megvannak nélküle.

2. Minden nősténynek szülnie kell egyszer, hogy megtapasztalja az anyaság örömét

Ezzel az elképesztő marhasággal gyakran lehet találkozni a cicás csoportokban. Egyes emberek képtelenek nem kivetíteni a saját emberi érzéseiket az állatkáikra, és nem értik meg, hogy az állatoknak a párzás nem örömforrás, a szülés is ösztönös. Ráadásul ez a házi szaporítók tipikusan utolsó érve, amikor már minden egyéb fals indokból kifogytak. Mindeközben soha senki nem látott vagy olvasott egyetlen állatorvosi oldalon vagy lapban egyetlen sort sem arról, ami ezt legalább egy icipicit szakmailag alátámasztaná. Soha. Senki. Felejtsük el, egyszer, s mindenkorra.

3. Az ivartalanítással meg kell várni az ivarérettségi kort, és hogy egyszer tüzeljen a nőstény

Régen esetleg így volt, talán. De ha valaki picit is halad a korral, akkor tudja, hogy a mai modern állatorvoslás már határozottan a korai, még ivarérés előtti műtétet javasolja. Ivarérés előtt műttetni jobb az állatnak, mert nem rögzül a tüzeléskor jellemző magatartás, pl. csavargás, jelölés, éjszakai áriák. E mellett jobb neked is – az idegrendszerednek mindenképp –, és a berendezési tárgyaid is megússzák, hogy a kukában végezzék a kiirthatatlan pisiszag miatt.

4. Ha mindenki ivartalanít, kihalnak a macskák

Hahaha. Még viccnek is rossz. Ez annyira komolytalan, hogy érvelni is értelmetlen ellene. A több millió kóbormacska országában még unokáinknak, az ő unokáiknak sőt az ő unokáinknak sem kell majd ettől tartania.
A dínók kihaltak, a macskák nem fognak. 😀

5. A fekete macska szerencsétlenséget hoz

Ja persze. És ha csöng a füled, akkor sok pénzt kapsz (vagy mi). Ha nem eszel lencsét újévkor, akkor meg csóró maradsz. Ezeket babonáknak hívjuk, és babonásnak szabad lenni, meg szórakoztató is, és jó alkalmat ad barátokkal összeülni lencsét enni újévkor. De, ha egy mód van rá, ne keverjünk ide érző állatokat, csökkentve ezzel az esélyüket a boldogságra.

6. Egy macska csak szabadon lehet boldog

Hogy értsük a szabadságot? Az utcán? A világban? Sokan azzal érvelnek, hogy egy lakásban tartott állatot korlátozunk a szabadságában. Sőt, sokan azzal érvelnek, hogy ők a lehető legjobbat teszik, hisz a cica jön-megy, ki-be, amikor akar. Namost, tudvalevő, hogy a macskák egy 2-3 éves embergyerek értelmi színvonalán vannak. A háromévesed kiengednéd vajon? Hagynád szabadon lófrálni? Vagy róla tudod, hogy nincs olyan helyzetben, hogy megvédje magát, ezért ez a te kötelességed? Ha egy kisállatért felelősséget vállaltál, őt is meg kell óvnod.

7. A kutya az emberhez, a macska a helyhez ragaszkodik

A cicák igenis szeretnek minket. Ez tuti. Az ő szeretetük más, sokkal makacsabbak és őnfejűbbek, és a legritkább esetben teszik azt, ami az elvárás velük szemben, de mi meg ugye pont ezért szeretjük őket. A maguk dilis és egyedi módján ezer és ezer módon kifejezik a szeretetüket. Csak meg kell látni. Vagy érezni.

// forrás: sicc

Post Author:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..