3+1 tévhit a macskákkal kapcsolatban

1. A macskák nem kötődnek a gazdájukhoz

Ezt nyilvánvalóan csak olyan emberek állítják, akiknek még sohasem volt macskájuk. Tény, hogy a macska nagyon kötődik a lakhelyéhez is, és a kutyával ellentétben, számára nem kényelmes az, ha a gazdája mindenhová viszi magával. Ne felejtsük el, hogy míg a kutya teljes mértékben domesztikálódott – természetes közege az emberi család, hogy Csányi Vilmos szép megfogalmazásával éljünk –, addig a macska megmaradt ragadozónak, aki szereti pontosan kiismerni az élőhelyét, és azt, hogy honnan és milyen típusú veszélyek leselkedhetnek rá. Szóval, a macska tényleg utál új helyre költözni, és általában nem szeret a gazdája ritmusában, pórázon sétálgatni a zajos utcán. De ez nem jelenti azt, hogy csak a helyhez kötődik, de az emberhez nem! Ha egy macska valamilyen oknál fogva nem lett elvadult, akkor pontosan tudja, ki a gazdája, akár egy családon belül is, és azzal az emberrel speciális a kapcsolata. Másképp nyávog neki, gyakrabban bújik oda hozzá, és hiányolja, ha nincs vele.

2. A macskák buták, még a nevüket sem tudják megtanulni

Igen, ismerünk olyan macskát, amelyik nem hallgat a nevére, de sokkal több olyan cica van, amelyik hallgat. Igaz, hogy a macskák nehezebben taníthatók, mert nem olyan fontos nekik, hogy megfeleljenek a gazdájuknak, mint mondjuk a kutyának, de ettől még nem sötétek. Hallgatnak a nevükre, ami azt jelenti, hogy odajönnek, ha az ember hívja őket. Sőt, van olyan cica, amelyik a füttyszóra jön elő. Ha valaki 6-8 évvel ezelőtt aktív volt a budapesti éjszakában, akkor gyakran találkozhatott az utcán – általában az Oktogon környékén – és a romkocsmákban egy magas, ősz hajú férfival, aki rendszeresen vitte magával a macskáit. Az egyiket sétáltatta is, póráz nélkül, a körúton. Néha volt vele egy kutya is, valamint a férfi vállán egy kismacska ült, a nagyobb macska pedig engedelmesen ment, és utasításra megállt a zebránál is!

 

3. Macskát – főleg többet – kizárólag azok a nők tartanak, akikhez ha valaha hozzá is ért férfi, az már nagyon régen volt, és a jövőben nem fog megtörténni többé

Ez a finom megfogalmazás, de nyilván úgyis mindenki hallotta már a “cat lady” kifejezést. Nincs kétség, hogy tényleg vannak macskát tartó vénkisasszonyok. Nyilván ha az ember magányos, akkor nagyobb eséllyel kerít maga mellé egy kisállatot, a macska pedig könnyebben tartható, mint a kutya, és szórakoztatóbb, mint egy aranyhal. Ehhez kapcsolódik az az elképzelés is, hogy az igazán vagány, menő arcok mind kutyát tartanak. Na persze! Íme, egy impozáns névsora a macskaszerető menő arcoknak: Marlon Brando, Brandon Lee, Frank Zappa, Kurt Cobain, Joey Ramone, Charles Bukowski, Philip K. Dick. De a lista hosszan folytatható. Ja, szándékosan férfiakat választottunk, megdöntve ezzel azt a teljesen alaptalan sztereotípiát is, hogy macskát csak nők tartanak.

 

+1. A macskák hidegvérű, pszichopata sorozatgyilkosok

Jó, ez mondjuk igaz. A macskák csöppnyi lelkiismeret-furdalás nélkül nyírnak ki bármit, amit ki tudnak: cuki rágcsálókat, édi madarakat, hegedülő tücsköket, kuruttyoló kisbékákat. Sőt, élvezik, szórakoztatja őket más élőlények haláltusája, elhúzzák a dolgot, ameddig lehet. Ha valaki kijáró macskát tart, föl kell készülnie, hogy kedvence előszeretettel fogja meglepni őt mindenfélével. Viszont meg kell értenie, hogy ezért a cicusnak dicséret jár, különben nagyon megsértődik. De egy ragadozóval élni ilyen.

// forrás: Glamour

Post Author:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..