5 ok, amiért a kutya-macska tartók egészségesebbek

Ha hazaérve egy doromboló cica vagy vidáman ugráló kutya vár téged, nem csak feltétlen rajongásával és hűségével teszi szebbé a mindennapjaidat. Kedvenced számos módon járul hozzá fizikai- és szellemi egészséged, illetve életminőséged javításához is. Posztunkban bemutatjuk, hogy mi mindenre vannak jótékony hatással a kisállatok.

1. Depresszió– és stresszkezelés

Rendszeres mozgás, gyakori érintés, és megszabott napi rutin – ezek együtt mind hozzájárulnak a stressz, illetve a depresszió megelőzéséhez vagy kezeléséhez. Kétségkívül az egyik legjobb stresszoldó, ha például a kutyád társaságában teszel egy sétát a szabad levegőn, de a macska állandó társasága, simogatása, megnyugtató dorombolása is bizonyítottan javítja a kedélyállapotot. A rendszeres napi rutin – így az etetés, a fésülés, a séta és a játék – mind pozitív fókuszt várnak el a gazditól, ami nagyban segít a depresszióban szenvedő betegeken. A magány is egyfajta stresszes állapot, ráadásul a depresszió melegágya, ez ellen pedig remek gyógyír egy vagy több vidám négylábú társ jelenléte.

2. Alacsonyabb vérnyomás, vércukor- és koleszterinszint

A hazánkban elsődleges halálozási oknak számító szív– és érrendszeri betegségek a kutyatulajdonosokat kevésbé fenyegetik. Igaz, csak akkor, ha kutyusoddal rendszeresen sétáltok, és sok időt töltötök a szabad levegőn. A magas koleszterinszinthez nagyban hozzájárul a mozgásszegény és / vagy stresszes életmód, ezeken pedig egy örökmozgó, hűséges kutyus sokat tud segíteni, hiszen ha esik, ha fúj, a séta nem maradhat el. A cukorbetegek számára a napi rendszeres, hosszabb séták szintén jelentős javulást eredményezhetnek. Sőt, szívrohamon átesett betegeknek kifejezetten ajánlott a kutya egészségük megőrzése érdekében.

A cicákról se feledkezzünk meg: a Minnesotai Egyetem több mint 4000 embert vizsgált meg egy felmérés során. Az eredmények szerint a 30 és 75 év közötti cicatulajdonosok átlagosan 40 %-kal kisebb eséllyel szenvedtek szívrohamot, mint a cicával nem rendelkezők.

3. Fájdalomcsökkentés

Tény, hogy a kedvenced néha fájdalmat tud okozni, például a kedvenc cipőd elcsócsálásával, vagy önfeledt játék közben egy véletlen karmolással. Azonban ha krónikus fájdalmak gyötörnek – pl. ízületi fájdalmak, migrén, gyakori fejfájás – egy négylábú társ szó szerint fájdalomcsillapító hatással lehet rád. A Loyola Egyetem kutatása szerint a terápiás kutyákkal foglalkozó, ízületi protézis műtéten átesett betegek 50 %-kal kevesebb műtét utáni fájdalomról számoltak be felépülésük során, mint a többi beteg.

4. Kisebb esély a későbbi allergiára

Az elmúlt években több kutatás is bizonyította, hogy a kutya közelében felnövő gyerekek akár 50 %-kal kisebb eséllyel lesznek allergiások, asztmások. Legyen szó kutyáról vagy macskáról, a kisállatok körében felnövő babáknak jó eséllyel erősebb lesz az immunrendszere, mint a széltől is óvott társaiknak.

5. Boldogabb gyerekkor, kiegyensúlyozottabb kapcsolatok

Azon túl, hogy az állatok körében felnövő gyerekek immunrendszere is erősebb, a kis kedvencek szellemileg is serkentő hatással vannak rájuk. Egy hűséges, szerető kutya szófogadása a fontosság érzetét kelti a gyerekben már kiskortól kezdve, erősítve ezzel magabiztosságát.

Az állatokról való gondoskodás továbbá a felelősségvállalást is megtanítja a gyerekeknek, az érzelmi kötődés által pedig későbbi emberi kapcsolataik is mélyebbek lehetnek. A hiperaktív vagy egyéb magatartási problémával küzdő gyerekek esetében a terápiás kutyák társasága hihetetlen eredményekhez vezet, de természetesen ez csak megfelelően képzett kutyákkal érhető el.

Arról se feledkezzünk meg, hogy a szülőkkel és a tanárokkal ellentétben a kutya vagy a cica sosem kritizál, nem szól rá az emberre. Épp ellenkezőleg: a négylábú társak mindig kaphatók a játékra, és mivel folyton otthon vannak, a biztonság és az állandóság érzetét nyújtják a gyerekeknek.

// forrás: kisallatorvosblog

Post Author:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..