A macskatartás furcsa következményei

Nagyobb eséllyel tanulnak gazdasági vonalon, illetve nyitnak vállalkozást azok az emberek, akikben megtalálható az egyik macskák által is terjesztett parazita.

A macskatartás és az iskolai végzettség közötti újabb furcsa kapcsolatot fedte fel az egyik tanulmány. Eredményei szerint azok a diákok, akikben megtalálható a macskák székletével is terjedő toxoplasma gondii parazita, körülbelül 40 százalékkal nagyobb eséllyel tanulnak tovább gazdasági vonalon. Azokban a nemzetekben pedig, ahol a kórokozó nagyobb arányban fertőzött, a vállalkozások száma is magasabb.

Javítja a parazita a vállalkozói kedvet

A toxoplasma gondii egysejtű kórokozó, amely többnyire a macskák székletének szóródásával terjed. Előfordulhat még fertőzöttség nem kellően sült, főtt birka- vagy disznóhús fogyasztásával, a szennyezett föld szájüregbe kerülésével, vértranszfúzióval vagy szervátültetéssel is.

Rendkívül gyakori, bár nemzetenként jelentősen eltér az előfordulása: Franciaországban a lakosság 81 százalékát érinti, az Egyesült Államokban azonban már csak 20 százalékra, Japánban pedig alig 7 százalékra saccolják előfordulását. Az érintettek 30-50 százaléka felnőttkorra már átesik az első toxoplazma fertőzésen, amely alatt életre szóló védettség alakul ki.

Az Egyesült Államokban végzett kutatás során közel 1500 diáktól vettek nyálmintát, majd összevetették a tanulmányi hátterükkel. Arra a meglepő eredményre jutottak, hogy a parazitával fertőzöttek 40 százalékkal nagyobb arányban tanultak valamilyen gazdasági szakon, és 70 százalékkal nagyobb volt körükben az érdeklődés a vállalkozás és a menedzsment iránt. Egy következő tesztben 197, az üzleti szférában dolgozó ember nyálmintáját elemezték ki. Az itteni eredmények szerint a kórokozóval fertőzötteknek 80 százalékkal nagyobb arányban volt valamilyen vállalkozása. Ráadásul azokban az országokban is nagyobbnak bizonyult a vállalkozói kedv, amelyekben a parazita előfordulása is magasabb.

Mind a három kísérlet igen jelentős összefüggésre hívja fel a figyelmet, és bár a pontos okokat a szakemberek is csak találgatják, állatkísérletek korábban már igazolták a parazita viselkedésre gyakorolt hatásait. A megfertőződött egerek például bátrabban közelítették meg a macskavizelettel meghintett területeket, kevésbé óvatoskodtak és magabiztosabban viselkedtek. További kutatások szükségesek azonban ahhoz, hogy a parazita hatásairól többet tudhassunk.

// forrás: hazipatika, iflscience

Post Author:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..