A nyíregyházi Geoffroy-macska család

Azt tudtátok, hogy Nyíregyházán egy rendkívül ritka macskafélének, a Geoffroy-macskának kicsinye született 2020-ban?

veszélyeztetett fajként számon tartott Geoffroy-macska (Leopardus geoffroyi) 72 napnyi vemhesség után jött a világra.

A ritka faj egyedei – melyből az egész világon zárt tartási körülmények között mindössze hetvenöt él – az Európai Fajmegőrzési Program révén kerültek Nyíregyházára. A jelenleg tizenkét éves, Csehországban született hím 2014-ben, míg tizenegy éves német párja 2017-ben költözött be a sóstógyógyfürdői állatkertbe.

A faj elsősorban éjszaka aktív s a párzási időszakot kivéve magányos életmódot folytat, így a nyíregyi kifutórendszer is ennek megfelelően lett kialakítva. A külső kifutókban dzsungelszerű burjánzó növények segítik a rejtőzködését az állatoknak, míg a belsőben a szűrt fény, a búvóhelyek és a sok mászófelület.

A Geoffroy-macskák utódai nyolc-tíz hetes korukig jórészt még anyatejjel táplálkoznak, de fokozatosan állnak át a ragadozókra jellemző nyershús táplálékra. A nyíregyházi utódnak azért is örültek a szakemberek, mert 2020-ban csak három helyen szaporodott ez a macskaféle a világ állatkertjeiben.

A faj a nevét Étienne Geoffroy Saint-Hilaire 19. században élt francia zoológusról kapta. A 45-75 centiméter hosszú, 3-8 kilogramm súlyú ragadozó, Bolívia, Brazília, Argentína, Paraguay, Uruguay és Chile területén él elsősorban erdőkben, bozótosokban és a 3300 méter feletti hegyekben; utóbbi miatt a helyi lakosság a „hegyek macskájának” nevezi.

Különleges mintázatú bundája miatt élőhelyén erősen fenyegetett, mivel prémje az állatkereskedelemben nagyon kedvelt, valamint drasztikusan csökkenő élőhelye is tizedeli állományait.

Bundájának színe és rajzolata területenként eltérő: a távoli földrész déli részén élő faj ezüstszürke színű, foltjai rózsaformájúak, az északon élők bundájának alapszíne okkersárga, sok kicsi kerek fekete folttal de előfordulnak fekete melanisztikus példányok is.

Foltos bundája alkonyatkor vadászva beleolvad a környezetbe, így könnyedén becserkészi zsákmányát, melyek elsősorban madarakból és kisebb emlősökből áll. Kitűnő úszó, így a természetben előszeretettel halászik is. A házimacskától eltérően sokkal lassabban fejlődik, így életkora is hosszabb annál, akár 18-20 év.

 

Post Author: cicanyadmin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .