Azt hiszi, tudja, hogyan isznak a macskák? Hát, nem! (ViDEÓ)

Mivel a tudomány képviselőit az égvilágon minden érdekli, így nem is túlságosan csodálkozhatunk azon a híren, amely szerint amerikai fizikusok azt kezdték el behatóbban tanulmányozni, vajon miként is isznak a macskák, illetve, hogy az utóbbiak által alkalmazott módszer miben is különbözik más állatok, így például a kutyák lefetyelési technikájától.

Az ivó macskákat megfigyelő szakemberek megállapították, hogy ezek az állatok – a kutyákkal ellentétben – egyáltalán nem merítik bele a nyelvüket a folyadékba, hanem éppen csak egy kicsit érintik annak felületét, érdes nyelvük segítségével azonban így is minden további nélkül képesek a szájukba tudják húzni az innivalót.

Minthogy a macskák – a kutyákhoz hasonló módon – a nyelvük végét „J” alakban begörbítve, amolyan kanálszerűséget formálva mártogatják a nyelvüket iváskor a folyadékba, ezért nagyon sokáig azt hitték, hogy a két állat ivási technikája ugyanaz: begörbített nyelvüket belemerítik a folyadékba, s úgy kanalazzák fel azt a szájukba. Ám a Massachusettsi Műszaki Egyetem és a Princeton Egyetem munkatársaiból álló kutatócsoport kiderítette, hogy a macskák ivási módszere sokkal körmönfontabb és kifinomultabb.

Igen, ugyanis ők nem dugják bele a nyelvüket a folyadékba, hanem annak csak a felszínét érinti nyelvük felső része. Na, de hogy akkor mégis miként kerül a szájukba az innivaló? Nos, amikor a cirmos nyelvének érdes hegye hozzáér például a víz vagy a tej felszínéhez, az állat gyorsan visszarántja a nyelvét. A mozgó nyelv és a folyadékfelszín között egy folyadékoszlop alakul ki, és a macska „lecsippenti” az oszlop tetejét akkor, amikor becsukja a száját. Így az innivaló bejut a szájába, ugyanakkor az álla száraz marad.

A különleges kutatás végző szakemberek szerint a macskák ösztönösen tudják, hogy milyen gyorsan kell lefetyelniük, illetve, hogy mikor kell becsukni a szájukat ahhoz, hogy sikeres legyen az innivaló lenyelése. Ha ugyanis csak a másodperc törtrészével tovább várnának, úgy a folyadék – a tehetetlenségét legyőző gravitációnak köszönhetően – egyszerűen visszahullana az edénybe, a macska pedig üresen húzná vissza a nyelvét. Mint kiderült, a házimacska másodpercenként átlagosan négyszer ölti ki és húzza be a nyelvét, miközben körülbelül 0,1 milliliter folyadékot húz be minden nyelvcsapással.

// forrás: blikk

Post Author:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..