Cicák a melegben – miért is fontos különösen figyelned arra, hogy igyanak eleget a cicáid?

Nyáron a cicák ugyanúgy szenvednek a melegtől, mint mi magunk, ezért érdemes oda figyelned!

A macskák csak a talppárnáikon párologtatnak, lihegni is csak extrém esetben szoktak, ellentétben a kutyákkal. Ezért is fogyasztanak kevesebb folyadékot, viszont a tényleges szomjazást rövid ideig bírják.

Mi történik, ha szomjazik a cica?

A macskák esetében a dehidratáció sokkal súlyosabb következményekkel jár, mint az éhezés. Testsúlyuk felének az elvesztését is túlélhetik, ha éheznek, de a testük folyadéktartalmának a 10%-kos csökkenése már súlyos tüneteket okoz náluk, míg 20%-os vízveszteség végzetes lehet. Hosszú távon a keveset ivó macskáknál a dehidratáció vese és keringési elégtelenséghez vezethet.

A tisztaság nem kényesség

Bár sokszor gondolhatsz úgy a macskádra, hogy finnyás jószág, inkább örülj ennek. A macskák kényesen figyelnek a saját és környezetük tisztaságára. Vonatkozik ez a fekhelyükre, az ételükre, a tálukra.

Ne lepődj meg, ha a nem tiszta, ételmaradékos vizet nem issza meg a cicád. Számít a hőmérséklet is, legyen friss a folyadék, de ne hűtő hideg. Apróságnak tűnik, de érdemes alaposan elöblítened mosogatás után a tálukat, mert például a citromos, narancsos mosogatószer szagát általában ki nem állhatják.

// forrás: igyteljesazelet

Post Author:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..