Elképesztően cukik, de nagyon vadak: manulkölykök születtek az Állatkertben

2022. május |

Hat kölyök manul született a budapesti állatkertben. A dús szőrzetű, ezért a házi macskánál jóval nagyobbra növő ragadozó kicsinyeit már a látogatók is megnézhetik.

A manulok, vagy más néven a pusztai macskák arckifejezése olyan, mintha mindig azt mondaná, hogy “ne nézz“, “mit nézel?“, “ilyen vagyok, és?“. Imádjuk!

Videóban mutatta be hat manulkölykét a Fővárosi Állat- és Növénykert. A pusztai macska néven is ismert állatok március 23-án születtek a nyolcéves Borsika és a négyéves Bohus nászából – olvasható az Állatkert honlapján. Ez az első eset, hogy manulok születtek Budapesten.

A kis manulokat eddig elzárták a látogatók elől, most jött el az ideje annak, hogy megvizsgálják őket, és megállapítsák a nemüket. Így kiderült, hogy a kölykök között szokatlan módon öt hím van és egyetlen nőstény. Az állatok féreghajtót és chipet is kaptak, később még speciális oltás is vár rájuk.

A manul a házimacskához hasonló méretű macskafaj, sűrű és hosszú szőrzete miatt azonban telente ennél sokkal nagyobbnak látszik. Nem ez azonban az egyetlen különbség: a faj egyedei magányosan élnek jellemzően Közép-Ázsia pusztáin, de előfordulnak a Himaláján is. A magányos életforma is hozzájárul ahhoz, hogy ez a legkevésbé ismert macskafaj, mellesleg egyáltalán nem szelíd.

Mellesleg a manul az egyetlen macskafajta, amelynek a pupillája az emberhez hasonlóan kör alakú, ez is magyarázza, hogy tekintetét még undokabbnak találja, aki ránéz.

 

A manulkölyköket 8 hetes korukig a szüleik Borsika és Bohus őrizték
// forrás: zoobudapest, facebook

Post Author: cicanyadmin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .