Ha ezeket csinálod, nem fog nagyon kedvelni a cicád – legalábbis átmenetileg

Házi kedvencekkel sokkal szebb az élet, és tartozunk nekik annyival, hogy mi sem teszünk nekik keresztbe.

Az tény, hogy a macskák sokkal kritikusabb lények mint a kutyák, de ettől nem könnyebb az életük, mert így is hajlamosak vagyunk minimerényleteket elkövetni ellenük. Hogy pontosan mik is ezek, az IFLSience gyűjtötte össze.

1. Ha úgy fogod mint egy kisbabát

A macskák nem egy egységes csoport, van, amelyik szereti, ha babusgatják, magától ugrik az ember ölébe, le se lehet vakarni, állandóan írja a nyolcasokat a lábad körül, van, amelyik bújik, amikor éppen úgy tartja kedve és/vagy éhes, van, amelyik viszont a minimális testi kontaktus híve. Az viszont majdnem általános, hogy nem kedvelik, ha úgy tartják őket mint egy babát, vagyis karban, a hátukra fordítva, hiszen ebből a helyzetből nehezebb szabadulni. Persze kivételek mindig vannak, de tény, hogy amelyik cica hagyja magát, az is viszonylag gyorsan elkezd ficeregni ebben a pozícióban.

2. Ha folyton fotózod

A macskák az internet urai, a világháló tele van a róluk készült videókkal és fotókkal, bár gyanítjuk, egyikőjükkel sem körmöltettek alá semmilyen GDPR-nyilatkozatot. De nem ez a baj azzal, ha alig bírod törölgetni a telefonodról a Cirmiről készült felvételeket. Feltételezzük, hogy azt mindenki tudja, hogy szembevakuzni nem ér a kisállatot, de emellett az is baj, ha a fényképek miatt állandóan belemászol a személyes terükbe, illetve ha a fotózás a közös játékra szánt időből vesz el.

3. Ha sokat szemezel vele

Talán nem meglepő, hogy a macskák a szemükkel is kommunikálnak, és ha túl sokáig tartod vele a szemkontaktust, akkor bizony azt támadásnak véli, és lehet, hogy le fog vadászni. Intő jelnek számít, ha így rázza a hátsóját:

Ha pislognak vagy kacsintanak, azt viszont nyugodtan viszonozd, mert ezt a kötődés jele, illetve arra utal, hogy nem érzik fenyegetve magukat, minden a lehető legnagyobb rendben van.

4. Ha rányávogsz

Macskák csak az emberekkel kommunikálnak nyávogással, egymással nem így közlik a mondanivalójukat. Kedvenceink különböző hangokkal jelzik, hogy éppen mi a problémájuk, és egy figyelmes tulajdonos egy idő után megtanulja lefordítani, hogy melyik mit jelent: üres a tálka, koszos az alom, játszani akar, stb. Ugyan nagy a kísértés – főleg egy beszédesebb macskánál – , hogy válaszolj a cicádnak, ők nem feltétlenül igénylik ezt. Mármint lehet, hogy szorosabb lesz így a kapcsolat köztetek, de az biztos, hogy nem értik, mit akarsz mondani. Az én macskám egyszer fejvesztve menekült át a másik szobába, amikor rányávogtam, és azóta sem tudom, mivel sérthettem meg ennyire.

5. Ha beöltözteted

Kivételek persze mindig vannak, de a macskák alapvetően nem szeretik, ha valami külső réteget adunk rájuk, őket nem hatják meg a lájkok és a megosztások, viszont az kifejezetten zavaró, ha úgy érzik, korlátozza valami a mozgásukat (személyes tapasztalatok szerint, az sem esik jól nekik, ha kinevetik őket, bár ez valószínűleg csak belemagyarázás.)

6. Ha tejet adsz neki

A felnőtt macskák nagy része ugyanis érzékeny a laktózra, és a tej emésztési problémákat és hasmenést okozhat. Persze ez nem jelenti azt, hogy undorral fordulnának el tőle, sokan lelkesen lefetyelnek belőle, majd pár óra múlva nekünk (is) kell megbirkózni a következményekkel. És még valami, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni, a tej nem jó folyadékpótlásra sem, friss vízre mindig szükségük van.

7. Ha változás változást követ

Másfajta étellel vagy alommal próbálkoznál? Úgy döntöttetek, hogy őt is magatokkal viszitek a nyaralásra? Vagy esetleg máshova költöztök, új taggal bővül a család? Hát, ez nem lesz könnyű menet. Fő a fokozatosság, próbáljuk meg kedvencünket szépen-lassan hozzászoktatni az új helyzethez. Ebben nagy segítséget nyújthatnak a különböző szakkönyvek.

// forrás: divany

Post Author:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..