Házi macskákkal párzanak, ezért egyre ritkábbak a fajtiszta vadmacskák

A kereszteződés egyre nagyobb méreteket ölt, a genetikai állomány leromlik.

Kevesen tudják, hogy a Körös-Maros Nemzeti Parkban is élnek vadmacskák. E rejtőzködő ragadozóval legnagyobb eséllyel a Körösök ártéri ligeterdőiben és a Kis-Sárrét erdeiben találkozhatunk, írja a nemzeti park igazgatósága.

A vadmacskák könnyen összetéveszthetők a házi macskákkal , különösen a cirmos szürkékkel. Bár sok mindenben hasonlítanak, mégis két teljesen különböző fajhoz tartoznak. A vadmacskák őshonosak Európában, a házi macskák viszont Egyiptomból kerültek hozzánk. Egy jól megtermett kandúr vadmacska akár 8-9 kilós is lehet, a házi ennél jóval kisebb. A vadmacskák farka rövidebb, vastagabb, fekete gyűrűkkel mintázott és a végén nem elvékonyodó, hanem lekerekített.

Sajnos napjainkban egyre ritkábban lehet fajtiszta vadmacskát találni, ugyanis a házi macskák a február közepén kezdődő párzási időszakban (amit pacsmagolásnak is nevezünk), gyakran kimennek az erdőkbe, ahol vadmacskákkal párzanak. A kereszteződés (hibridizáció) tehát egyre nagyobb méreteket ölt, a genetikai állományuk leromlik.

A Kis-Sárréten belül elsősorban a Geszt és Zsadány között húzódó, kiterjedt erdőkben élnek vadmacskák. A legtöbb megfigyelés a vátyoni erdőrészekben volt. Az Eperjes nevű területrész melletti erdőkben, valamint a halastavak, mocsarak melletti erdőkben szintén előfordulnak. Az állományra a genetikai leromlás mellett a másik veszélyt a műutak jelentik. Különösen a Naggyantét Sarkadkeresztúrral összekötő útra igaz ez, mert keresztezi az élőhelyüket. Sajnos itt időnként előfordul, hogy egy-egy példányt elgázolnak.

// forrás: sokszinuvidek

Post Author:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..