Hogy tudod megakadályozni, hogy a macskád szétszedje a lakást?

Nem szabad hagyni, hogy az unatkozó macska szétszedje a lakást. Jobb esetben csak az ajtófélfát kaparja szét, de akár a drága kanapéban vagy más értékes bútorokban is kárt tehet.

De vajon miért csinálja ezt a cica? Így torol meg valami sérelmet – mert mondjuk nem foglalkoztál vele eleget –, vagy valami ösztönös dolog ez? csak az ösztöneit éli ki? Dr. Bodó Andrea állatorvos a divany.hu-nak azt mondja, hogy a rombolást rendszerint az unalom vagy a stressz váltja ki. E mellett sokszor van, hogy nincs semmi különösebb oka, egyszerűen tényleg csak a karmait akarja élesíteni.

Igen, a kaparófa hasznos

Ahhoz, hogy megszüntesd ezt, először is gondod végig, hogy a macskát milyen stresszfaktorok érik, megfelelően gondozott-e a körme, illetve hogyan tudnád elvonni a figyelmét kedvelt célpontjairól – javasolja az állatorvos. Ilyen esetben gondoskodj a megelőzésről, azaz rendszeresen vágd le a cica karmait. Egy szobacicának semmi szüksége nagy karmokra, azok nélkül pedig nem fog késztetést érezni arra, hogy a bútorokon élesítse azokat.

És igen, a szakember szerint hasznos lehet egy kaparófa beszerzése is. Egy kaparófa többféle célt is szolgál. Egyrészt a cica nyugodtan használhatja a karmok élesítésére, ez segít neki a stresszt is levezetni, de segít a fölös energiáit is levezetni. Ha pedig rá sem hederít a macska a kaparófára, szerezz be macskamentaspray-t: ha a kaparófára spricceled, ráirányíthatod a figyelmét.

Vannak aztán riasztóspray-k is, amik pont az ellenkező hatást érik el: távol tartják a macskát olyan helyektől, amikre ráspricceljük. Nyilván a megvédeni kívánt kanapéra, ajtófélfára, bútor lábára kell spriccelni. És természetesen jó szolgálatot tehet egy kárpitvédő felhelyezése is.

Ha a macskád stresszesnek tűnik, dr. Bodó Andrea állatorvos valamilyen feromonos párologtató alkalmazását ajánlja, ami jó közérzetet biztosít az állat számára és oldja a felgyülemlett feszültséget.

// forrás: divany

Post Author: cicanyadmin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .