Hogyan legyünk felelős macskatartók?

Magyarországon a macskák a kutyák után a második legnépszerűbb házi kedvencek, számuk meghaladja a 2,5 milliót. A macskák népszerűségüket annak köszönhetik, hogy hűségesek, barátságosak és könnyen tarthatók. Minden életkorban az emberek megfelelő társai lehetnek, ugyanolyan jól érzik magukat gyerekekkel, mint idősekkel. A macskák és az emberek jól megérthetik egymást, ez pedig jó alap lehet egy harmonikus ember-állat kapcsolathoz.
Az ember-macska kapcsolat barátságon, hűségen és tiszteleten alapul. A legtöbb macska családi kedvencként él, de sok cica kerül utcára az emberi felelőtlenségből fakadóan, pedig mint minden állattartás, a macskatartás is nagy felelősséggel jár. Bár a macskák természetüktől fogva függetlenek, alapvetően tőlünk, gazdáktól függ kedvencünk életminősége, és mindazok kényelme is, akik kapcsolatba kerülnek a macskánkkal. Nézzük, mire kell odafigyelnünk annak érdekében, hogy cicánk boldog, kiegyensúlyozott életet élhessen, teljes összhangban gazdájával és környezetével.

Neveljük őket!

A közhiedelemmel ellentétben a macskák nagyon intelligens állatok, ezért könnyen nevelhetők és taníthatók. A nevelést soha nem durván, erőszakkal, hanem szeretettel, jutalmazással végezzük, a helytelen viselkedést pedig figyelmen kívül kell hagynunk. A macskák képzettársításon keresztül tanulnak. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha egy viselkedést pozitív megerősítés követ, azt az állat később megismétli. Másfelől a negatív következménnyel járó vagy hatástalan viselkedést az állat nem ismétli többet. Amikor a macskánkat próbáljuk nevelni, gondoljuk végig, hogy mit várunk el tőle, és a macskánk miért akarná azt megtenni, mi motiválhatja. Elég pár alapdolgot megtanítanunk kedvencünknek, például bútorok karmolászása helyett kaparófa használata, szobatisztaság.

Ápolásra, gondozásra is szükségük van!

A macskák természetüknél fogva tiszta állatok, így főleg a rövid szőrű példányok nem igényelnek sok ápolást, de a hosszú szőrűeknek rendszeres – általában napi – ápolásra van szükségük. Próbáljuk még kölyökként hozzászoktatni a macskát ehhez a művelethez, így könnyebb dolgunk lesz vele felnőttkorában. A macskák többsége élvezi a fésülést, és ez az együtt töltött idő erősítheti a kapcsolatot az állat és gazdája között. A fésüléssel könnyen eltávolíthatjuk az elöregedett szőrszálakat is. A tiszta, csillogó szőrzet biztos jele annak, hogy a macska jó egészségnek örvend, és tápláló eledeleket eszik. Gondos ápolással pedig serkenthetjük a növekedést és még csillogóbbá tehetjük a szőrzetet.

Az élet alapja a táplálkozás!

Az étrend szempontjából a macska nagyon bonyolult állat, ezért a macskatulajdonosok többsége szívesen használ előre gyártott eledelt. Ezek a termékek kiegyensúlyozott étrendet biztosítanak, és használatuk is kényelmes.
Az előre gyártott macskaeledeleknek két fajtája létezik: a nedves- és a szárazeledelek. Előbbiek között találhatunk konzerv- és praktikus kiszerelésű egyadagos, alutasakos eledeleket is. Bármelyiket is részesítjük előnyben, mindig kapjon a macska elegendő folyadékot, leginkább friss vizet. Fontos a macska táljainak tisztán tartása is.
Sajnos a macskáknál nagyon gyakori az elhízás. Az elhízás oka, hogy az állat energiabevitele meghaladja a kívánt mennyiséget, vagy egész egyszerűen többet eszik, mint amennyit a szervezete eléget.
A túlsúlyos macskák általában rövidebb ideig élnek, mint normál testsúlyú társaik. A kóros kövérség hosszú távon szívbetegséghez, májelégtelenséghez, illetve cukorbetegséghez vezethet. A problémát minden esetben egyedekre vonatkozóan kell kezelni, és célszerű állatorvoshoz fordulni. A vizsgálat után az állatorvos tájékoztatni fog minket az állat ideális testsúlyáról, és megadja a javasolt diétát is.

A környezetünkkel összhangban!

Ha társasházban lakunk, és a macskát nem csak a lakásban szeretnénk tartani, mindenképpen egyeztessünk a szomszédokkal, mielőtt macskát vinnénk haza. Az előzetes beszélgetések sok kellemetlenségtől kímélhetnek meg bennünket. Ismerjük meg a helyi önkormányzat macskatartásra vonatkozó előírásait is. A macskánk és más állatok érdekében, ha tehetjük, éjszakára ne engedjük ki az állatot, illetve tegyünk a nyakörvére madárriasztó csengőt. Akár kertben, akár lakásban tartjuk a macskát, legyen egy kényelmes fekhelye lehetőleg magasban, egy nyugodt sarokban, ahol egyedül lehet, biztonságban érezheti magát, és nyugodtan alhat. A macskák alapvetően szeretnek emberek között lenni, hiszen társas lények és kíváncsiak, de szeretnek néha elbújni és egyedül lenni, ezért fontos, hogy legyen egy kis kuckójuk, ahol elrejtőzhetnek.

forrás: nlcafe.hu

Post Author:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..