Hol vagy, cicus? Miért bújócskáznak a cicák?

Mint egy cica boldog gazdija, valószínűleg már a legelképesztőbb helyeken találtad meg kedvencedet. Legyen az a matrac belseje vagy a szennyestartó alja, a cicák kifejezetten élvezik, ha elbújhatnak a legszűkebb helyeken. De mi ez az ellenállhatatlan vágy bennük, hogy a leglehetetlenebb helyekre rejtőzzenek el?

Ezt komolyan gondoltad, cicus?

Valami távoli neszt hallasz. Úgy hangzik, mint Hamu, a hároméves perzsacicád. De honnan jöhet? Követed a zajt a házban, be a hálószobádba, egészen az ágyadig. Felhajtod a takaród, de semmi jelét nem látod a cicának, pedig a nyávogás most a leghangosabb, és kétségtelenül az ágyadból hallatszik. Majd leesik az állad, mikor végre rájössz, hogy a cica konkrétan a matracod belsejében tanyázik. De mégis hogyan, vagy még inkább miért bújócskáznak így a cicák?

Ennek sok oka van. Attól, hogy megérted ezeket az okokat, még továbbra is igen vicces és bizarr élmény lesz a cicádat a matracban fellelni, de legalább már lesz valami fogalmad arról, hogy Hamu miért mászott be – szó szerint – az ágyadba.

Hosszú nap volt…

Neked is volt már olyan napod, mikor csupa rossz és stresszes dolog történt? Mindenkinek van. És volt már olyan érzésed, hogy legszívesebben csak bebújnál labdává gömbölyödve a takaród alá? A cicád éppúgy érez ilyet. A cicák, szépséges szemükön keresztül szemlélve a világot, érdekes következtetésekre tudnak jutni. És ugyan ki ítélné el őket azért, ha stresszként élik meg, amikor egy náluk négyszer nagyobb kutya megkergeti őket?

És ez még nem minden, ami egy cicának kellemetlen perceket szerezhet. Mi történik olyankor, ha rajtakapod cicusodat, amint a vacsorára szánt kiolvadó csirkemelleket próbálja elcsenni? Senki sem hibáztat, ha ilyenkor megszidod a kis csintalant. Cicád pedig semmit sem szeretne jobban, mint eltűnni egy kis időre. Minél eldugottabb helyre, annál jobb.

Nem partiarc

Mindannyian tudjuk, milyen egyedi kis személyiségek a cicák. Néhányan természetüknél fogva félénkek, nekik több idő kell, hogy felengedjenek új emberek között, új helyzetekben. Ha a Te cicád is ilyen, már az is trauma lehet számára, ha vacsoravendégeket hívsz, különösen, ha kisgyermekek is jönnek, akik nem tudják, hogyan kell rendesen játszani a cicákkal.

Ezekben a helyzetekben az a legjobb, ha bezárod a cicádat egy szobába, ahová valószínűleg amúgy is menekülne. Így legalább nem azért kerül oda, mert egy hároméves meghúzkodta a farkát, vagy egy harsány nagynéni kotkodácsolását nehezen viseli.

Elbújni mindig van ok

Egész egyszerűen az elrejtőzés a macskafélék ösztöneiből fakad. Íme még néhány ok, ami miatt a cicák eltűnhetnek:

  • Megfigyelő állás: a cicák imádják megfigyelés alatt tartani a gazdit és a birodalmukat. Egy csinos kis magasles, ahol őt nem lehet látni, de ő mindent lát, a cicusod kedvence lehet.
  • Vadászaton: az elrejtőzés a cicák vadászatának első lépése. Ha egyszer csak a semmiből előugrik, és lecsap zsákmányára, biztos lehetsz benne, hogy előtte elbújva várta ki a megfelelő pillanatot.
  • Játsszunk bújócskát! Az elrejtőzés igen szórakoztató játék is tud lenni a cicáknak. Milyen jó móka hirtelen lecsapni a gazdi lábára, ahogy elsétál mellettük! Ehhez csak egy szuper rejtekhelyre van szükségük.
  • Kiengedni a fáradt gőzt. Időnként egyedül kell lenni a cicáknak ahhoz, hogy igazán kipihenhessük magukat. Ha találnak ehhez egy elszigetelt helyet, azzal bebiztosíthatják, hogy senki ne zavarja meg ezt a nyugalmas egyedüllétet.

Az elbújás ösztöne elválaszthatatlan része a cicák természetének. Szóval legközelebb, mikor a szárítógépben találod meg a cicádat, már jobban érezheted magad a tudattól, hogy kis barátod nem bolondult meg – csupán cicaként viselkedik.

// forrás: iams

Post Author:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..