Így érdemes fürdetni a macskákat

Bár a macskák köztudottan igen tiszta állatok, a kiscicák néha – különböző okokból – rászorulhatnak egy kis fürdetésre. Ilyenkor érdemes odafigyelni az alábbi dolgokra.

Hasznos a gyors fürdő

Egy gyors fürdő segíthet egy kismacskának, hogy tiszta és egészséges maradjon, főleg, ha még néhány hetesen ügyetlen, és nem tud egyedül mosakodni, esetleg olyan helyre bújik, ahol sáros, piszkos vagy olajos lesz. Ugyanakkor ha nem akarjuk, hogy a fürdő ártalmas vagy ijesztő legyen, akkor érdemes betartani néhány alapszabályt. A legjobb, amit tehetünk, hogy fürdetés előtt kikérjük egy állatorvos véleményét is.

Ne legyen trauma a fürdés!

Életük első hónapjaiban a cicák szocializációs periódusban vannak, ezért figyelni kell arra, hogy a fürdetést ne éljék meg traumaként. Először érjük el, hogy a cica még szárazon kényelmesen és biztonságban érezze magát a kezünkben. Ha ez megvan, akkor először csak egy nedves ronggyal, szivaccsal kezdjük el törölgetni: a tappancsoktól kezdjük, és haladjunk felfelé. Ha a cica megszokja a nedvességet és a finom dörzsölést, akkor próbálkozzunk a konkrét fürdetéssel. Mozdulataink legyenek lassúak, hagyjuk, hogy ha a cica akar, pancsoljon, játsszon a vízben, így kellemes élményeket fogd társítani a fürdetéshez. Kifejezetten cicáknak szánt sampont használjunk, legyen egy kis edényke, amiből tudjuk vízzel locsolni az állatot, egy kis játékot is tehetünk neki a vízbe, és legyen odakészítve puha rongy, törölköző a szárításhoz.

Csak addig tartson, amíg feltétlenül szükséges

A fürdetést mindig langyos vízzel végezzük, mindig lassan, a tappancsokkal kezdve tegyük a vízbe a cicát. A fürdetés csak addig tartson, amíg feltétlenül szükséges, végig legyünk nyugodtak, majd a végén a cicát alaposan töröljük meg, majd bugyoláljuk meleg anyagba, mert főleg a kisebb, pár hetes állatok könnyen megfáznak. A cica fejét mindig tartsuk a víz fölött, és a sampon se menjen a szemébe. Ha nagyon kapálózik az állat, vagy karmol, harap, akkor az egyik kézzel óvatosan tartsuk a grabancánál, a másikkal mosdassuk, és vastagabb gumikesztyűt is felvethetünk a procedúrához.

// forrás: hazipatika, petmd

Post Author: cicanyadmin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .