Íme 3 tipp, hogy mit tegyél, amikor a macskád élesíti a karmát

Mit tegyél a macska kaparással? Segítünk, íme 3 tipp!

Szétszedte már a kanapét? Vagy a komód lábát? Itt az ideje az átnevelésnek!
Egy ideig mindenki próbálja jobb belátásra téríteni cicáját, ki csendes rábeszéléssel, ki testi fenyítés kilátásba helyezésével és foganatosításával, de ezek hasztalan erőfeszítések.
A karomélesítés a macska velejárója, ezt el kell fogadnunk. Ugyanakkor nem muszáj szétszedett fotelban ücsörögnünk, ugyanis át lehet szoktatni a cicát egy saját bejáratú karomélesítőre, csak időben kell elkezdeni a tanítást! És azoknak sem reménytelen a helyzete, akiknek már idős cicája van és régóta űzi ezt a hobbit, őket is meg lehet nevelni!

A macskakaparás

A kaparászás nem csupán a gazdi idegesítésére és a karmok élezésére szolgál, hanem egyben szagminta leadása és a territóriumának megjelölése is. A rég bejáratott karomélesítő helyekről nem könnyű az átszoktatás egy kaparófára, de nem is lehetetlen. A megoldás kulcsa a türelem. Minden egyes alkalommal, amikor elkezdi élesíteni a körmét a macska, fogjuk meg, tegyük le a kaparófa elé, és a saját kezünkkel, körmünkkel kaparjuk a kijelölt kaparófát. A macska meg fogja érteni, mit akarunk, hamar rájön, hogy ez is szuper hely a karmainak az élesítésére. Rá is segíthetünk egy kicsit azzal, ha demonstratíve megfogjuk a mancsait és kaparást imitálunk velük. Persze óvatosan. Ugyanis már ezzel is otthagyunk egy kis illatmintát, ami jó eséllyel visszacsábítja majd kedvencünket.

Néhány bútormentő tipp

Ne nézzük kétségbeesetten bútoraink legyalulását, inkább cselekedjünk! Mivel a verbális meggyőzésre a macskák valószínűleg kevésbé fogékonyak, ezért muszáj egyéb eszközöket bevetni: rettentsük el kedvenc bútoraink használatától, kínáljunk fel macskakaparásra alkalmas alternatívákat, rövidítsük meg karmait!

1. Vegyük el a kedvét a kaparászástól! Ez történhet kitartó és rendszeres ráolvasással és fenékre suhintással is, bár a kétes megítélésű erkölcsi győzelmet a macskabarátok, állatvédők, érzékeny lelkületű családtagok kevésbé fogják díjazni. A fedetlen kanapévégek, széklábak, hangfalak igazán csábítanak egy kis karomélesítésre.
Ezeket a bútorokat és kiegészítőket úgy tudjuk megóvni kedvencünktől, ha a macskát kizárjuk azokból a helyiségekből, ahol ilyenek vannak, vagy valamivel egyszerűbb, ha lefújjuk őket macskariasztó spray-vel. A sprayt szükség esetén citromfüves vagy eukaliptuszos illóolajjal is helyettesíthetjük, ezeket sem kedvelik a macskák. Ne használjunk pár cseppnél többet, mert akkor még a szoba közelébe sem jönnek! Kedvelt megoldás a kétoldalú, szinte láthatatlan ragasztó is, bár szerintem esztétikailag akkor már majdnem mindegy… A macska ugyanis nem kedveli a ragadós dolgokat, főleg, ha a mancsáról van szó.

2. Kínáljunk fel alternatívát! Ha nincs a cicánknak karomélesítő helye, akkor ne csodálkozzunk azon, hogy a bútorainkon edz. Ha még nem tettük volna, akkor szerezzünk be kaparófát, vagy macskabújót kaparófás kiegészítővel. Mielőtt a boltban zavarba jönnénk a választéktól, figyeljük meg, hogy eddig hol élesítette karmait kedvencünk:

• Ha szívesen kaparássza az ajtófélfát és a székek lábait, akkor cédrusból készült kaparófát, vagy kaparófás macskajátszót vásároljunk.
• Ha cicánk a puhább dolgokat, bőrkanapét, vagy drága perzsaszőnyeget marcangol szívesen, akkor kárpitozott (vagy puha tapintású) macskabújóval vagy kényelmes, ablakba is helyezhető cicafekvővel örvendeztessük meg.
• Ha a macska elsősorban különösen kemény tárgyakat inzultál, akkor szizál kötéllel körbetekert kaparófát válasszunk. A szizál növényi alapanyagú fonal, amely elvileg macskabiztos és ellenáll a legkitartóbb kaparászásnak is, anélkül hogy kárt tenne benne.

3. Végső esetben kurtítsuk meg karmait! A karomvágásról megoszlanak a vélemények, vannak, akik szerint teljesen normális dolog egy szobacicánál. A művelet a macska kooperációjával egészen egyszerű, de mivel ez nem mindig jön össze, érdemes B-tervet is készíteni. A család férfi tagja határozottan, de a cica épségére figyelve lefogja a cicát, míg a másik családtag elvégzi a “műtétet”.

Ezt a műveletet tényleg ne olyan ember végezze, aki technikából elégtelen volt, mert a karmokban erek és idegek futnak, és ha beleremeg a kezünk, akkor nagy fájdalmat okozunk a cicának. Első próbálkozáskor vegyük igénybe egy nálunk sokkal tájékozottabb szakember, például állatorvos segítségét és mi csendes szemlélőként sajátítsuk el a tudnivalókat.

Botorság volna azt állítani, hogy az átnevelés könnyű feladat, sajnos nem, de válogatott pedagógiai eszközökkel és némi türelemmel megtaníthatjuk a legelszántabb bútorcincálónak is, hogy a komód tabu. A lényeg, hogy ne adjuk fel, és mindig jutalmazzuk meg, ha ügyes volt! Mindig! 🙂

 

// a haziallat.hu cikke alapján

Post Author:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..