Íme 5 tipp, ha a kedvenced nem használja az almot

Ha azt veszed észre, hogy a cicád az alom helyett a padlót, a szőnyeget, a növényeket, netán a kanapét veszi célba, érdemes gyorsan lépni, hogy eltévelyedése ne váljon rögzült szokássá. Az alom tudatos kerülésének, illetve a szobatisztaság hirtelen „elfelejtésének” több oka lehet, és számos megoldás van rá.

1. Tüntesd el a szagokat

Ha észrevetted, hogy a cicád az alom mellé végezte a dolgát, az első dolgod a szagok eltüntetése. Fontos, hogy a vizelet szaga ne vonzza vissza a cicát ugyanarra a helyre. Erre a célra használj fertőtlenítő, de a kedvencedre nem veszélyes tisztítószert.

2. Tisztaság mindenek felett

A cicák számára rendkívül fontos a tisztaság, ezért általában a koszos almostálca az elsődleges oka annak, ha a macskád gyakran melléjár. Fontos minden nap lehetőleg kétszer is alaposan átszitálni az almot, valamint havonta legalább egyszer teljesen kicserélni és a tálcát kimosni. Az illatosított almot, bár sokan választják, nem minden cica kedveli. Az általános tapasztalat szerint a cicák egyik kedvenc alomtípusa az aktív szenet tartalmazó, szagtalan, jól csomósodó alom. Azonban minden cica más és más, ezért ha egyszer egy alomtípus megtetszik a kedvencednek és szívesen használja, nem érdemes tovább kísérletezgetni.

3. Egy cica – két alom

Kevesen gondolnak erre, de néha az almos tálak számával van a gond. A cicák egy része megelégszik egy alommal, de szakemberek szerint a legcélszerűbb mindig eggyel több cica wc-t tartani a lakásban, mint ahány macska használja azokat.  A cicák szeretik a kényelmet, így azt is, hogy almostálcájuk a lehető legkönnyebben elérhető legyen. Ami pedig még inkább indokolja a több alom elhelyezését, az a cicák tisztaságra való igénye. Ezért hacsak nem állsz őrt és takarítod minden használat után az almot, érdemes választási lehetőségként több helyszínt kínálni a macska számára.

4. Elhelyezés

A cicák ebben a kérdésben is finnyásak lehetnek. Szeretik intim környezetben intézni a dolgukat, ugyanakkor ha nagyon eldugod a tálat, sok cica nem vesződik vele, és inkább a könnyen elérhető padlót választja. Érdemes tehát a lakás egy zavartalan, de könnyen elérhető pontjára helyezni a cica wc-t.
Ha azt látod, hogy az alom helyett a cicád folyton egy bizonyos pontot szemel ki, érdemes egy időre oda áttenni az almot, és ha szükséges, több lépésben visszahelyezni az általad kijelölt pontra.

5. Nyitott vagy zárt?

A zárt alom jobban illik a lakásba és tisztább megoldásnak véled? Lehet, hogy a cicád nem ért veled egyet. Macskája válogatja, hogy a nyitott vagy zárt almot szeretik jobban, ezért probléma esetén érdemes váltani, esetleg mindkét verzióból egyet beszerezni és megvárni, melyiket kedveli jobban a cica. Néhányan szeretik minél elzártabban végezni a dolgukat, másokat zavarhat a zárt tálak szűkössége és a bent megrekedő szagok. Ha a kedvenced már idősebb vagy ízületi gondjai vannak, fontos, hogy ne okozzon gondot neki egy magasabb falú tál átmászása.

+ 1. A stresszfaktor

Ha a kedvenced hirtelen elfelejti a szobatisztaságot, érdemes végig gondolni, megzavarhatta-e valami az életét. A stressz például lehet az alom mellé járás oka. A macskák nem tudják elmondani, hogy mit éreznek – a viselkedésük árulkodik arról, ha valami zavarja őket. Sok esetben visszahúzódóvá válnak, elbújnak, passzívak, vagy nem hajlandók a lakás bizonyos helyiségeibe bemenni, de lehetnek túlzottan ingerlékenyek is. Gyakori tünet a szobatisztaság „elfelejtésével” járó kisebb-nagyobb baleset.

Ha arra gyanakszol, hogy a cicád „stresszes”, keresd fel állatorvosotokat! Egy alapos kivizsgálás – vér- és vizeletvizsgálattal egybekötve – eldöntheti, hogy betegség áll-e a tünetek hátterében. A stressz enyhítésére pedig létezik egy természetes anyagokból, kifejezetten kisállatok számára kifejlesztett nyugtató hatású készítmény. A Zylkéne-terápiát az állatorvos írhatja elő, a kezelés pedig viselkedésterápiás célokra is alkalmazható.

Post Author:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..