Leopárdmacska született a Debreceni Állatkertben

2018. november 13. |

Egyedülálló szakmai siker, világritkaság született a Debreceni Állatkertben!

Az idén 60 éves, Magyarország első vidéki állatkertje újabb jövevénnyel, egy igazi kuriózummal gyarapodott. Mint arról már korábban hírt adtunk, komoly előkészítő munka eredményeként tavaly december közepe óta magyarországi állatkertek közül egyedül, a Debreceni Állatkert, mint alapító tag vesz részt a Fülöp-szigetekről származó leopárdmacskák (Prionailurus bengalensis heaneyi) Európai Fajmentő Programjában.

Hosszú idő után ez az első fajmentő program, amelyben magyar állatkert újra alapító tag. A négy európai állatkert (Berlin, Debrecen, Plzen, Prága) összefogásaként megvalósult Palawan-szigeteki leopárdmacska tenyészprogram célja az eredeti élőhelyre való visszatelepítés, melynek előfeltétele egy stabil létszámú állomány elérése.

A ma bemutatott hét hetes hím Fülöp-szigeteki leopárdmacska aprósággal a világ mindössze 5 állatkertjében élő állomány 15 egyedre nőtt. A kicsi egészséges, jó étvágyú és a szülei féltő gondoskodását élvezi. A Magyarországon csak Debrecenben bemutatott ritkaság jó idő esetén már látható a nagyközönség számára az állatkert Kisragadozó-házában.

Természetes élőhelyük szűkülése és az illegális kereskedelem miatt a leopárdmacska szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajok vörös listáján és a Washingtoni egyezmény (CITES) függelékében.

A Debreceni Állatkert Youtube csatornája: http://bit.ly/2iMwQq8
És kövessétek őket az Instagramon is: https://www.instagram.com/theamusingzoo

Post Author:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..