Macskaharapásba halt bele egy nő Japánban – Mit mond a szakember?

Futótűzként terjedt el a neten, hogy egy japán hölgy halálát kullancsfertőzött macska harapása okozta.

A japán egészségügyi tárca közlése szerint az ötvenes éveiben járó nő egy legyengült kóbor macskát akart állatorvoshoz vinni, amikor az állat megharapta őt. Tíz nappal később halt meg, a vérvizsgálat kimutatta, hogy kullancsok okozta magas lázzal járó trombicitopénia (alacsony vérlemezkeszám) szindrómában (SFTS) szenvedett.

Az egeszsegkalauz.hu megkérdezett egy szakembert. Dr. Lakos András a kullancsbetegségek ambulanciájának vezetője a weboldal kérésére elmondta, hogy nem kell tartanunk attól, hogy a kullancs által megcsípett állat ránk is „átragasztja” a vírust. „A világon több száz kullancs által terjesztett fertőzés ismert, ebből emberre veszélyes, Európában is előforduló mindössze egy tucat. Jelenleg nincs adatunk arról, hogy előfordult volna Magyarországon SFTS fertőzés” – válaszolta a szakértő.

A halál oka: SFTS

Amikor a macska megharapta az áldozatot, átadta neki a trombicitopénia nevű és még megannyi kellemetlen vírus okozta tünetet, amelyért mind az SFTS szindróma (Severe fever with thrombocytopenia syndrome virus) felelős. Mivel az áldozat 10 nap múlva váratlanul meghalt, így került a média és az infektológusok érdeklődésének központjába: nem találták a halál okát, azonban minden jel arra mutatott, hogy SFTS szindrómában szenvedett halálakor. A nőn nem találtak ugyan kullancsok okozta csípést, ezért kezdtek el a fertőzött macska által hordozott betegség átterjesztésére gyanakodni.

Mi az az SFTS?

Az SFTS egy viszonylag új fertőző betegség, amely eddig kizárólag Ázsiában ütötte fel a fejét. Tünetei között olyanok szerepelnek, mint láz, hányás, hasmenés, szervelégtelenség több szervnél egyszerre, alacsony vérlemezkeszám, emelkedett májenzimszint, és alacsony fehérvérsejtszám.

A vírust terjesztő kullancsok miatt 30%-os a halálozási arány, illetve különösen az 50 év felettieknek kell óvakodniuk tőle, ugyanakkor eddig mindegyikük közvetlenül a kullancstól kapta el a fertőzést. A szindróma jelenleg nem kezelhető, nem létezik ellene hatékony gyógyszer.

 

// forrás: egeszsegkalauz

 

 

Post Author:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..