Mancsról megtippelhető a cicák neme

Macskák mancshasználatát elemezték a belfasti Queen’s Egyetem pszichológiai tanszékének kutatói, és arra jöttek rá, hogy az állat neme erősen befolyásolja, hogy melyik oldalát részesíti előnyben.

Az Index.hu írta meg, hogy negyvennégy ivartalanított macska vett részt egy vizsgálatban, melynek eredményeit az Animal Behaviour folyóiratban publikálták. A 24 kandúr és 20 nőstény cicát saját otthonukban tanulmányoztak, gazdáik jegyezték fel, hogy a lépcsőzés, a tárgyak átlépése és táplálkozás közben melyik mancsuk aktívabb. Volt egy kötelezően elvégzendő feladat is: a macskáknak egy háromrészes etetőből kellett kiemelniük ennivalójukat.

A macskák többségénél (73 százalék) az étkezéskor nyilvánult meg a jobb vagy bal mancs preferenciája, 70 százalékuknál akkor, amikor lementek a lépcsőn és 66 százaléknál pedig amikor átléptek valamilyen tárgyon. Alvás közben mindkét irányt kedvelték a cicák.

A HÍMEK JELENTŐS MÉRTÉKBEN A BAL MANCSUKAT RÉSZESÍTETTÉK ELŐNYBEN, MÍG A NŐSTÉNYEK A JOBBAT.

Deborah Wells szerint további vizsgálatokkal lehetne megállapítani, hogy miért pont a nemük szerint oszlik meg a mancshasználat preferenciája. A kutatók arra tippelnek, hogy a hormonok játszanak szerepet benne. A szakemberek szerint az eredmények abban is segíthetik a gazdikat, hogy megértsék, kedvencük miként kezeli a stresszt, mivel a mancspreferencia egyes kutatások szerint hasznos jelzés lehet erre.

„Nemrég felfedeztük, hogy a balmancsos kutyák jóval pesszimistábbak, mint amelyek jobbmancsukat használják. Egy gazda szemszögéből hasznos lehet tudni, hogy az állat bal- vagy jobbdomináns, ez segíthet felmérni, mennyire sebezhető a stressz által” – idézte Deborah Wellst a Scienve Daily tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

(kép: Sean Gallup / Getty Images Hungary)

// forrás: Index

Post Author:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..