Miért dorombolnak a macskák? Jótékonyan hat az emberi szervezetre is

Nemcsak aranyos és bújós, de még jót is tesz az ember egészségével a doromboló macska.

Aki simogatott már ölében doromboló macskát, tudja, milyen csodálatosan ellazító szimbiózis ez. Értékes pillanatok, melyekről azonban sokan nem sejtenék, hogy nemcsak a lelket táplálják, de a szervezetnek is jót tesznek.

Miért dorombol a macska?

A kérdés egyelőre megválaszolatlan, de azt már tudni, hogy sokféle helyzetben teszi, és többféle funkciót tölt be nála a dorombolás. Egyfelől kényelemérzetének, szeretetének kifejezőeszköze, másfelől önnyugtató módszerként is alkalmazza, ha stresszesebb helyzetbe kerül.

A dorombolás a kommunikáció eszköze is a macska számára. A kiscicák már kétnaposan képesek rá, így tudnak jelezni anyjuk felé, és ő vissza, hogy minden rendben. A macska dorombolásával a gazdi felé is kommunikál: elmondja, hogy jólesik neki a simogatás, jelzi jelenlétét, és kér is annak segítségével. A dorombolást olykor apró hangok is kísérik.

A dorombolást a gége ritmikus rezgése kelti. A macska agya üzen a rekeszizomnak, és a rekeszizom összehúzódik, megfékezve a levegő áramlását. Ezután elernyed, és engedi áramolni a levegőt, miközben a gége rezeg. Így képződik a doromboló hang. Mivel ilyenkor ideiglenesen elkülönülnek a hangszalagok, a macska levegővétel közben is tud folyamatosan dorombolni. Nemcsak a házi cica, de több nagymacska, így a puma és a gepárd is képes dorombolásra.

Így hat a szervezetre

A macskadorombolás hangja nyugtató az ember számára, és fizikailag is kellemes érzetet kelt. Nemcsak jóleső, de egészséges is ez a 25-150 Hz közötti frekvenciájú rezgés: megfigyelések szerint a macskák sérülései előbb gyógyulnak, és csontjaik is hamarabb forrnak be más állatokénál a dorombolásnak köszönhetően.

Az emberre is hasonlóképp jótékony hatással van a dorombolás. Egyes sérülések gyógyításában egyre nagyobb előszeretettel alkalmaznak dorombolásterápiát. Hosszabb űrbéli küldetéseken tartózkodó űrhajósok esetében az ilyen frekvenciájú rezgéses kezelés abban segít, hogy a fenti csont- és izomveszteséget okozó körülmények hatásai kevésbé érvényesüljenek.

A dorombolás stresszcsökkentő, segít optimális szinten tartani a vérnyomást, és enyhülést adhat nehézlégzés esetén. A dorombolás segítség a törött csontok összeforrásában és egyéb – például izom- és ízületi – sérülések gyógyulását is elősegíti. A macska társaságként is gyógyító hatású. Terápiás állatként már bizonyított Alzheimer-kóros betegek mellett.

// forrás: Kovács Gabriella, femina

Post Author:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..