Miért szeretik a macskák a dobozokat? 1. rész

Akinek volt vagy van macskája, az tudja, hogy a macskák imádják a dobozokat. Sőt, aki már barangolt az Interneten, az is! 🙂

De senki nem tudja, hogy miért is szeretik a cicák a dobozokat, a tudósok egyelőre csak találgatnak és elméleteket gyártanak. Nézzünk ezek közül párat.

1. Claudia Vinke, a hollandiai Utrecht University állatorvosának friss kutatásában a macskák stessz-szintjét vizsgálta a menhelyre befogott állatoknál. Kísérletében a házimacskák egy részének biztosított dobozt, amelyben elrejtőzhettek, a másik csoporttól viszont megvonta ezt. Jelentős különbséget talált a macskák stressz-szintje között: azok, akik kaptak dobozt, kevésbé voltak stresszesek, és az emberekhez is jobban közeledtek.
Nem meglepő, hogy a macskák első reakciója stresszes helyzetben, hogy visszavonulnak és elrejtőznek. Vinke szerint az elrejtőzés ezeknek a fajoknak az elsődleges viselkedési stratégiája a környezeti változásokkal és stresszorokkal szemben. Ez ráadásul ugyanúgy igaz a vadmacskákra, mint a háziasított példányokra. A macskák a problémák megoldása helyett gyakran inkább elfutnak, a doboz biztonságos zónát jelent nekik. Egyszerűen nem fejlesztettek ki más problémamegoldó stratégiákat.

2. Ezzel a magyarázattal egyetlen probléma van: mindenre biztos nem igaz. Sok macska egyszerű pihenéshez is nagyon furcsa helyeket választ, tele van az internet olyan képekkel, ahol bögréktől kezdve a bevásárlótacskókig bármibe bebújnak, akkor is, ha semmi nem fenyegeti őket.
Az amerikai National Research Council 2006-os tanulmánya szerint a macskák hősemleges zónája 30-36 Celsius-fok között van. Ebben a tartományban a macskák jól érzik magukat, nem generálnak extra hőt, hogy melegen tartsák magukat. Ez magyarázhatja a zárt helyek szeretetét is: ezek könnyebben felmelegednek, jobban megtartják a testhőt.

// forrás: http://index.hu/tudomany/brittudosok/2015/02/07/miert_imadjak_a_macskak_a_dobozokat/

Post Author:

1 thought on “Miért szeretik a macskák a dobozokat? 1. rész

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..