Nem szabad bedőlni a hülyeségnek: a macskák és a kutyák remekül kijönnek egymással

A maga területén ritkaságszámba menő online felmérést készítettek az University of Lincoln kutatói: brit, amerikai, ausztrál, kanadai és egyéb európai állattartókat faggattak ki részletesen arról, hogy hogyan jönnek ki egymással kutyáik és macskáik.

Be kell valljuk: mi nem lepődtünk meg a kutatás eredményén, mert macskáink is és kutyánk is van. 🙂 Akik imádják egymást, de persze a cicák a főnökök, és a kutyák orra sokkal sérülékenyebb. De ne szaladjunk ennyire előre… 🙂

A 748 tulajdonos válaszaiból összeállított kutatásból az derült ki, hogy a kutyák és macskák az esetek 80 százalékában remekül elvannak egymással, és csak a válaszadók 3 százaléka jelezte azt, hogy az állatai ki sem állhatják egymást.

Ugyanakkor a harmonikus viszony bizonyos értelemben csak a felszín, az azért kiderült a válaszokból, hogy apró összekapások még a békés kapcsolatban is előfordulnak, és ezeket háromszor valószínűbb, hogy a macskák kezdeményezik. Ahogy az is tízszer valószínűbb, hogy ha egy ilyen összekapás sérüléssel végződik, akkor a kutya sérül meg benne.

A kutyák oldalán viszont jóval nagyobb diplomáciai-barátkozási érdeklődést mértek, a jelentett kutyák több mint ötöde szokta időnként egy játékát megmutatni egy macskának, míg fordítva ez csak a jelentett macskák 6 százalékával fordult elő.

A kutatók azért indították ezt a felmérést, hogy feltérképezzék, mi tesz egy boldog kutya-macska kapcsolatot. Ahogy a kutatás egyik szerzője, Sophie Hall fogalmazott, a két állatot rendszeresen egymás ősellenségeként szokták ábrázolni, de a valóságban sokszor nem ez a helyzet.

Mint most kiderült, ha egymásra fújás vagy ugatás elő is szokott fordulni (a macskák részéről persze jóval nagyobb arányban), összesen a válaszokban előkerülő macskáknak csak 10 százaléka sebesítette meg a háztartásban élő kutyát, míg fordítva ez az arány 1 százalék lett.

Hall szerint a háziasítás felelős mindezért: mivel a kutyákat már jó régen domesztikálja az ember, könnyedén hozhatóak össze macskákkal, és remekül tudják visszafogni a saját viselkedésüket is.

A kutatók amúgy végül arra jutottak, hogy a harmonikus kutya-macska-együttélés kulcsa leginkább abban rejlik, hogy a macska mennyi idősen került a kutya mellé. A legideálisabb konstrukció, ha még egy éves kora előtt a kutyával egy otthonba került, ilyenkor volt később a legkevesebb feszkó.

// forrás: 444, guardian

Post Author:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..