Nivelles-i Szent Gertrúd, a macskák védőszentje

2019. március |

A macskák védőszentje a VII. században, a jelenlegi Belgium területén élt szerzetesnő, Nivelles-i Szent Gertrúd. Nevéhez fűződik az első középkori macskamenhely létrehozása, amely az általa, és édesanyja által alapított kolostor falakkal védett kertjében kapott helyet.

Nivelles-i B. Gertrud OSB (626–659) bencés monacha, városa védőszentje. Lendeni Pipin leánya, Szt. Begga nővére, anyjával, Szt. Ittával vonult el a németalföldi Nivelles monostorába, amelyet, férje halála után, az özvegy Itta alapított. 652-től Gertrud lett volna a közösség apátnője, de ő másra ruházta a feladatot, hogy a Szentírással tudjon foglalkozni. Krisztusi korban, 33 évesen hunyt el. Ereklyéi 1940-ben a Nivelles-t sújtó bombázások idején elpusztultak.

Szent Gertrúd élete és a macskákkal kapcsolatos nagyszerű tettei minden őt követő korszakban példaértékűek voltak az állatok védelmét, a keresztény könyörületességet fontosnak tartók számára. A Macskaárvaház által alapított Szent Gertrúd díj is ennek emlékét őrzi. A Szent Gertrúd állatvédelmi díjat minden évben azok kapják, akik idejüket, anyagi erőforrásaikat, kapcsolatrendszerüket, befolyásukat, társadalmi presztizsüket, kreatívitásukat önzetlenül, ellenszolgáltatást nem várva, az állatvédelem szolgálatába állítják.

// forrás: macskaarvahaz

Post Author:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..