Örökbefogadás vagy vásárlás?

2018. november |

Sokan gondolkoztok ezen, vagyis hogy örökbe fogadjatok egy utcáról mentett cicát menhelyről vagy ideiglenestől, vagy inkább vásároljatok egy (remélhetőleg) fajtatiszta cicát. Személyes vélemény, hogy mi a különbség a kettő (illetve három között, erről mindjárt), mik az előnyök és hátrányok egyik és másik (és harmadik) esetben. Te pedig az információk birtokában dönts, melyiket támogatod.

Tehát örökbe fogadj vagy vásárolj? Az ember azt gondolná, ez két lehetőség, de valójában a vásárlási rész ketté oszlik, ugyanis nem mindegy, honnan veszed meg a cicát. Sokan sajnos ezzel nincsenek tisztában, és azzal, hogy a döntésükkel állatkínzókat támogatnak. Igen, a tenyésztő és a szaporító közti különbségről van szó. De az sem mindegy, kitől fogadsz örökbe: állatmentőtől vagy az “udvarról”.

Fajtatiszta, nem fajtiszta!

Sokan ezzel sincsenek tisztában, pedig evidens. A fajtatiszta állat egy adott fajta (pl. sziámi) külső és belső jegyeivel rendelkezik, szülei is fajtatiszták, és van törzskönyve, amivel bizonyítja a származását. Fajtiszta pedig minden macska, hiszen a macskák fajához tartozik. Ha valaki úgy hirdeti, hogy “fajtiszta” cicákat tudsz tőle venni, biztos lehetsz benne, hogy mással sincs tisztában, és csak át akar verni.

A szaporító támogatása

A szaporító egy állatkihasználó és sokszor állatkínzó is. Tőle pár tízezer forintért tudsz venni olyan állatokat, akik fajtatisztának néznek ki (jó esetben), de “sajnos törzskönyvük nincs”, mert “nem a papír a fontos” – szokták mondani. Igen, valóban nem a papír a fontos, hanem ami mögötte van. Vagy ami a hiánya miatt nincs. A szaporító ugyanis kihasználja szegény cicát, évente három-négyszer is elleti, kizsigerelve ezzel a testét, állatorvosra nem költ, a mamacica egészsége ugyanis nem fontos neki. De a kölyökcica egészsége sem érdekli, és akár már 6 hetesen odaadja neked, holott 12 hét alatt nem szabad elválasztani a kölyköt az anyjától! Az alapvető higiéniával sem törődik, koszban és kis helyen tartja a cicákat, ezért azok általában betegek. Ha az állat már nem “termel” neki, akár egyszerűen kirakja az út szélére egy zacskóban (volt rá példa).

De ha ez nem lenne elég, mert nem törődsz csak azzal a cicával, akit megveszel, akkor is van jó sok rossz hírem. Az például, hogy nem egészséges macskát fogsz kapni. A szaporító ugyanis beteg mamától beteg kiscicát ad neked, oltatlanul, chip és tesztek nélkül, akár még pár hetesen is, jóval az egészséges elválasztási időn belül. Egy parkolóban, szerződés nélkül természetesen. Nem érdekli a vérvonal, sőt, akár egymással rokon állatokkal szaporít. A pénzt fogja csak tőled kérni, és az érdekli, hogy minél előbb rád sózza az állatot. Emiatt a kutyák sokszor gyenge csontokkal születnek, vagy vakok és süketek a babák, de a macskák is változatos születési rendellenességeket produkálnak. Így pedig annak a pénznek a többszörösét fogod állatorvosra költeni, amit megspóroltál a vásárláson. Vagy leadod egy menhelyre, mert te nem ezt akartad, és amúgy sem tudod ezt fizetni. A szaporító ugyanis nem veszi vissza a beteg állatot, hiába reklamálsz.

A felelőtlen szaporító

Ő az, akinél “hát megellett a Luci”, és nem akarta vízbe fojtani őket, ezért ingyen odaadja neked. Lehet hogy nem betegek a kicsik, az is lehet, hogy szocializáltak, és hát akkor mi a baj ezzel? Elmondom. Az, hogy egy felelőtlen állattartót támogatsz, aki nem gondolkodik, nagy valószínűséggel oltások és minden orvosi kezelés nélkül tart cicákat, “úgyis lesz másik” elven, és lutri, mit viszel haza. Nem ivartalanít, mert “Isten így teremtette”, és “nem avatkozik be a természetbe”. Az persze nem jut ez el az agyáig, hogy a több millió kóbor macska, akik miattuk vannak az utcán, már beavatkozás a természetbe. Ráadásul ezzel azoktól az utcáról mentett cicák elől veszed el a helyet, akiket az állatmentő mentettek. Ezeknek a cicáknak egyszerűen nem kellett volna megszületniük. A mama pedig szinte biztosan valamilyen fertőző betegség vagy méhdaganat miatt, vagy mert elkapja egy kutya vagy elüti egy autó, 6-7 éves kora előtt meghal. Ha tőle szerzel cicát, ezt támogatod.

A tenyésztőtől vásárlás

A tenyésztők többsége szereti a kiválasztott fajtát, törődik az állatokkal. Sokan csak 2-3 évente elletnek meg egy kutyát vagy macskát, és szigorúan ellenőrzik és választják ki az apát. A megszületett kicsinyeket oltják, chippel látják el, szűrik a leggyakoribb fertőző betegségekre és törzskönyvet adnak mellé, és szerződést is írtok. Minőségi táppal etetik, és tudnak tanácsot adni neked a további gondozásban. Cserébe 100 ezer forint alatt nem tudsz tőlük vásárolni. De ha belegondolsz és kiszámolod, ennél sokszor többet költöttek az állatra. Ráadásul sokan visszaveszik az állatot, ha mégis kiderül, hogy beteg, és ilyenkor vissza is adják a pénzt. De egy jó tenyésztő nem dobálja utánad az állatot, akivel annyit foglalkozott, mondhat neked nemet is, ha úgy gondolja, nem lennél megfelelő gazdi!

Az örökbefogadás

Ha menhelyről, szervezettől, ideiglenes befogadótól fogadsz örökbe állatot, akkor egy kitett, elárvult állatnak adsz otthont, aminek van előnye és hátránya is. A hátrány, hogy nem ismered a cica előéletét, a szülei esetleges betegségeit, és sokszor ezek az állatok szocializációra szorulnak, mert megtanulták, hogy a túléléshez az utcán félni kell vagy meg kell magukat védeni. Ilyen cicákról írok itt a blogban, és segítek sok örökbe- vagy ideiglenes befogadónak, tehát látod, hogy ez nem lehetetlen. A cicákat itt is általában ivartalanítva, oltva és sokszor már chipelve adják örökbe a felelős állatvédők, és itt is elvégzik a cicán a fontosabb egészségügyi teszteket (pl. FIV, FeLV), és szerződést is írtok. Ezeket a költségeket általában kérik is, hogy támogasd adomány formájában, és legalább pár állatorvosi számlát fizess ki nekik, hogy azt a következő mentett állatukra tudják fordítani.

És hasonlóan a tenyésztőhöz, egy állatmentő is megválogatja, kinek és hova ad örökbe egy életet, akit ő mentett meg. Ezért ne lepődj meg azon, hogy sok szervezet csak lakásba ad örökbe cicát, és szerződésben rögzíti, hogy elmehet megnézni a cica tartási körülményeit, és ha az nem felel meg az alapvető állattartási körülményeknek, visszaveheti. Ez nem azt jelenti, hogy az állatmentők “visszalopkodják” az örökbe adott állatokat, hanem éppen ellenkezőleg, felelősen adnak örökbe. Hiszen ők mentették meg, ők etették nevelték, vitték orvoshoz, szocializálták, és felelősséget vállaltak a továbbiakban is az életéért. Akkor is, ha neked adják örökbe. Tehát az a minimum, hogy küldesz nekik néha pár fotót a cicáról!

Az én véleményem: fogadj örökbe!

Mert ezzel egyszerre két életet mentesz meg: azt a cicát, akit hazaviszel, és egy másikat, akit a helyére mentenek utcáról vagy rossz tartási körülményekből. Senki sem tudja, mennyi kóbor macska él az országban, én több millióra teszem a számukat. Ezért minden egyes élet megmentése fontos. Válassz ki egy megbízható szervezetet vagy lelkiismeretes állatmentőt a környékeden, és fogadj tőle örökbe. Én a Cat Flow Macskamentést ajánlom, a fenti két galériában az ő cicáit láthatod. Érdeklődj a linken, ha szeretnél egy cicát örökbefogadni tőlük!

// forrás: szeretemacicamat

Post Author:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..