Te megérted a cicád testbeszédét?

A macskák titokzatos állatok, sok gazdi nem is mindig érti kedvencének a kommunikációját. Bármennyire is szereted a macskádat, előfordulhat, hogy bizonyos jeleket félreértesz, úgyhogy jószívvel ajánljuk ezt a cikket.

Háton fekszik és a hasát mutatja

Egy felmérés szerint a macskatartók körülbelül egyharmada úgy értelmezi ezt a jelet, hogy a cica szeretné, ha megvakargatnád egy kicsit a pocakját, pont úgy, mint a kutyák. A valóságban ez a testhelyzet tényleg a nyugalmat és a feléd érzett bizalmat fejezi ki, de a cicád legkevésbé sem vágyik pocakvakarásra.

Ha mégis megpróbálod, jó eséllyel megkarmol, esetleg meg is haraphatja a kezedet, pedig te a legjobb szándékkal közeledtél felé – egyszerűen csak félreértettétek egymás üzenetét.

Cicanyelven ez a póz azt jelenti, relaxálok és nyugalomra vágyom, míg a has simogatása inkább a játék része. Ha a cicád így fekszik melletted, inkább csak a füle tövét vakargasd meg finoman.

Lelapult fülek

Aki vitte már állatorvoshoz a cicáját, az egészen biztosan találkozott az oldalra csapott, lelapuló fülek jelenségével. Bár látványra ez elég mulatságos lehet – az én cicám ilyenkor éppen úgy néz ki, mint egy kis laskagomba – valójában a félelem és a riadtság, a stressz jele ez a mozdulat.

A legtöbb esetben a cicáknál ilyenkor a simogatás és a bátorítás nem segít, a legjobb, ha biztosítasz neki egy helyet, ahová elbújhat és megnyugodhat a maga csendességében.

Ne aggódj, amint összeszedte magát, elő fog jönni, és behajtja rajtad az elmaradt simogatást.

Hosszú, lapos pislogások

Úgy tűnik, a cicád mindjárt elalszik, de ne hagyd, hogy megtévesszen, nem az álmosság jeleit látod! A lapos pislogások a macskák nyelvén azt jelentik, jól érzem magamat, biztonságban vagyok, szeretek veled lenni.

Jackson Galaxy szerint, aki évek óta foglalkozik a macskák viselkedésének kutatásával – saját televíziós műsora is van, amit itthon is vetítenek – ezzel a módszerrel akár te magad is kommunikálhatsz a cicáddal.

Próbáld ki, hogy egy nyugodt pillanatban, mikor egymásra néztek, lassan pislogsz néhányat. Ha viszonozza, akkor igazán szerencsés ember vagy, de ha nem, akkor se keseredj el. Ez még nem jelenti, hogy a macskád nem szeret téged, valószínűleg csak éppen nincs érzelmes hangulatában.

Az arc nyalogatása

Talán az egyik legmókásabbnak ható mozdulat, amikor a cicák a saját pofijukat, vagy orrukat nyalogatják. Ha éppen befejezték az evést, akkor ez valószínűleg a tisztálkodás része, máskor azonban kevésbé jó dolgokat jelez.

A közhiedelemmel ellentétben a macskák ezzel nem azt jelzik, hogy éhesek, hanem a stressz, sőt bizonyos esetekben az émelygés jele is lehet az arc nyaldosása.

Csavargás a lábad között

Ismerős, amikor hazaérsz, és az ajtón belépve a macskád máris tekeregni kezd a lábaid körül, mint egy kis ringlispíl? Ez egyrészt az üdvözlést jelenti, másrészt a cicád egyúttal arról is gondoskodik, hogy megerősítse a köztetek lévő köteléket.

Amikor hazaérsz, a ruhádon rengeteg olyan különös és ismeretlen illat van, amit a macska érzékeny orra megérez. Amikor a lábaidhoz dörgölődzik, a saját illatát hagyja rajtad, így ismét ismerős leszel neki.

Dorombolás

Mi sem egyszerűbb ennél, igaz? A cica, amelyik dorombol, jól érzi magát, ezt mindenki tudja.

Azonban Nicky Trevorrow macskaviselkedés kutató, aki egy állatmenhely jótékonysági akciójaként nemrég egy videót készített, hogy segítsen jobban megérteni a cicák testbeszédét, elmondja, hogy a dorombolás bizonyos esetekben azt is jelentheti, hogy a cicának fájdalmai vannak.

Ha tehát azt hallod, hogy a cicád olyankor is dorombol, amikor látszólag semmi különösebb oka nincs az elégedettségre, talán érdemes felkeresni az állatorvost egy kivizsgálásra.

Az arc dörzsölése a bútorokhoz

Szintén minden macskatartónak ismerős, az én cicám például nagyon sokszor dörzsöli az állát a laptop kijelzőjének sarkához, amikor dolgozok.

A közhiedelemmel ellentétben a cicák ilyenkor nem vakaróznak – azt a saját mancsukkal is megtehetnék, hiszen elég rugalmasak hozzá – hanem a szagmintájukat helyezik el, vagyis ez egyfajta területmegjelölés.

Nem csoda, ha előszeretettel teszik ezt olyan eszközökön vagy bútorokon, amit a gazdi gyakran használ.

+1: ahogy a macskád értelmezi a te jeleidet

Nicky Trevorrow a már említett videóban azt is elmondja, hogy sajnos néha a gazdik is küldenek olyan jeleket a cicák felé, amit a kis kedvencek nehezen értelmeznek. Az ölelés például, ami egy ember számára egyértelműen a szeretet jele, egy macska számára rémisztő lehet, hiszen fölé kerülsz, korlátozod a mozgásterében, ezzel pedig a dominanciádat fejezed ki.

A szakértő szerint bármilyen nehéz is megállni, hogy időnként megölelgesd szőrös kis kedvencedet, ne felejtsd el, hogy bár barátok lehettek, egyformán gondolkodni nem fogtok. Ha szeretnéd kifejezni a szeretetedet, akkor inkább a cica füle tövét vakargasd, és hagyd, hogy ráfeküdjön a hasadra. Hiába, a macskák jobban érzik magukat, ha ők kerekedhetnek felül.

// forrás: Zabolai Margit, bien

Post Author: cicanyadmin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .