Tíz spirituális tanítás, amit a macská(i)nktól kapunk

Azon felül is, hogy valaki rajong a macskáért, érdemes elgondolkodni azon, hogy mit taníthat nekünk egy macska. Ugyanis kiváló mesterek!

 

1. Élj a mának!

A macskák a világ legnagyobb hívei a carpe diemnek, azaz az „élj a mának” életérzésnek. Nem kattog az agyuk a múlton. Jó, meg tudnak sértődni, illetve lehetnek rossz emlékeik, amik bizalmatlansághoz vezetnek, de kitartással visszaszerezhető a bizalmuk, méghozzá sokkal hamarabb, mint az embereké, mert ők igazán bízni akarnak! Na, de ami a jelent illeti, nézd meg őket, ahogy esznek, alszanak, játszanak, szemlélik a világot. Nekik csak az számít, amit most van. Ezért „MOST adj kaját te némber!”

 

2. Hallgass a megérzéseidre!

Biztos te is olvastál már olyan csodás sztorikat arról, hogy a macskák megjósolják a halált, ráéreznek a betegség helyére, a közelgő katasztrófára, no meg persze, hogy látják a szellemeket és mindezt képesek számunkra jelezni is. De az a nem mindennapi hatodik érzék, amivel ők rendelkeznek, bizony benned is ott van! Találd meg!

3. Soha ne add fel!

A macskák mindig elérik, amit akarnak. Mindig. 🙂 Kitartóan nyávognak, követnek, jelzik, hogy akarnak valamit. Hihetetlenül kitartó és elszánt tud lenni, bölcs dolog példát venni róla…

 

4. A pozitív leszarás művészete

Pozitív leszarás az, amikor megtanulunk nem stresszelni, nem görcsölni, és felhagyunk a panaszkodással. Mindezek helyett megtanulunk a jelenben élni, elengedni az elvárásokat, egy kicsit sodródni az árral meglelni a lelki nyugalmat és annak örülni, ami éppen van. Nos, pontosan ezt is megtanítják nekünk a macskák. Ülnek az ablakban és úgy néznek le a világra, mintha az övék lenne. És persze mi is pontosan tudjuk, hogy valóban mindent megkaphatnak, amit akarnak. 🙂

5. Elvezet a lelki békédhez

Egy kicsi tovább szőve az utolsó gondolatot: a macska egy rendkívül nyugodt, békés állat tud lenni, aki képes hosszasan kibámulni az ablakon, bennünket figyelni vagy áthorkolni a fél napot. Arra tanít, hogy szánjunk időt magunkra, hogy megálljunk, relaxáljunk, hogy csak nézzünk ki a fejünkből. Meg persze, hogy pihenjünk eleget! Próbáld ki te is néha, hogy csak ülsz és figyelsz, beszélgetsz önmagaddal vagy tanulmányozod a körülötted lévő világot. De mindezt úgy, hogy nincs lelkiismeret-furdalásod, amiért éppen nem mosol, főzöl, takarítasz, meg robotolsz valamit…

 

6. A hűség még nem ment ki a divatból

Óriási hülyeség, hogy a macskák nem hűségesek. Akik ezt mondják, nem volt még macskájuk. Azok, akik hozzászoknak a gazdájukhoz, egy életen át a teljes értékű társaivá válnak. Ugyanolyan ragaszkodóak, mint egy kutya. A macsek mindenhova követ téged, oda fekszikt, ahol te vagy, olyan, mintha az árnyékod lenne. Társ.

7. Őrizd meg a szabadságodat!

Mondják, hogy a világ legönzőbb állata a macska. Nosza, hát miért önző az, aki megőrzi a szabadságát és nem hagyja, hogy korlátozzák? Igen, a cicu szeret odamenni, ahova akar és akkor, amikor akar. Nem szereti, ha olyankor másznak rá, amikor ő nem akarja. Az egészséges önzés képessége mindenkiben ott van és kell is, mint ahogy a szabadság is. Nem szabad csak úgy beáldozni azt. Élni és élni hagyni. Ezt profin megtanítják nekünk a “macskaguruk“. Mi is igazán megtanulhatnánk, hogy több olyan dolgot tegyünk, amit szívvel-lélekkel képesek vagyunk végezni.

 

8. Megéri türelmesnek lenni

Biztos megfigyelted már, hogy mikor a cirmi vadászik vagy játszik, időnként megmerevedik, szobor módjára kivár, de le nem veszi a tekintetét a célról majd a megfelelő időben egy jól irányzott ugrással, kung-fu csapással lebirkózza az áldozatát. Elég tiszta a tanítás, nem igaz? Várjuk ki a megfelelő időt, és sose veszítsük el a célt a szemünk elől!

9. Ne felejts el gyereknek lenni

Most mond, hogy nem csal mosolyt az arcodra egy játékos, bolondos macskusz? Amilyen méltóságteljesek, királyok és királynők tudnak lenni, olyan debilek is. Ezért tanítják azt, hogy lehetsz akármilyen komoly, felelősségteljes felnőtt, neked is jár a szórakozás, a játék, hogy egy kicsit marhulj és megint gyerek legyél.

 

10. Szeresd önmagad

Ez eddig olvasottak alapján ez nyilvánvaló, nem igaz? Szeresd magad annyira, hogy jókat eszel, eleget pihensz, hogy minőségi időt töltesz a szeretteiddel és olyan dolgokat csinálsz, amiket szeretsz. Légy olyan jó magadhoz, hogy nem mindig mások érdekeit tartod szem előtt, hanem a sajátodat is! Meg aztán… tudjuk, hogy gondolkodnak magukról: ők a világ közepe. Úgyhogy tanulj egy kis önbizalmat a cicamicádtól!

// forrás: arkadia

Post Author:

1 thought on “Tíz spirituális tanítás, amit a macská(i)nktól kapunk

    Baranyai Józsefné

    (2019-03-31 - 13:34)

    Minden szava igaz még tanulnom kell

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..