Vadmacskákat engedtek szabadon a Bükki Nemzeti Parkban

2021. március |

Még 2020-ban történt, hogy Szikszó közelében egy telektulajdonos a saját telkén két eltévedt kiscicára lett figyelmes – legalábbis kiscicának nézte a bolyhos állatokat. Aztán kicsit odébb, egy romos házból is hangos nyávogást hallott. De a talált három kiscica szokatlanul vad volt, írta a Bükki Nemzeti Park.

A két hím és egy nőstény vadmacska Szikszóról a Fővárosi Állatkert természetvédelmi mentőhelyére került, ahol genetikai vizsgálattal igazolták, hogy valóban vadmacskák. Az állatkert munkatársai közel egy évig gondoskodtak róluk, odafigyelve arra, hogy az állatok megfelelő vadságúak maradjanak, hiszen a túlságosan megszelídült vadmacskák nehezebben boldogulnának a természetben.

  • Az egyik hímet a Kelet-Cserhát Tájvédelmi Körzetben,
  • a nőstényt a Heves-Borsodi-dombságban,
  • a másik hímet pedig a Tisza mellett, a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetben.

Azért különböző helyszíneken tették ki őket, mert ez segítheti az új élőhelyeiken található vadmacskák populációjának genetikai frissítését, ami pedig természetvédelmi szempontból hasznos.

A vadmacska (Felis silvestris) élőhelye legfőképpen a természetes, összefüggő, nagy kiterjedésű erdő. Nemcsak tápláléka forrását, hanem az arra alkalmas búvóhelyeket is a természetszerű erdőkben találja meg. Színe mindig szürkésbarna, a test alsó felén és a lábak belső részén okkersárga beütéssel, de fő ismertetőjegye a tompán lekerekített, bunkós végű farok, melyen 5–7 fekete gyűrű található. A vadmacska félénk, óvatos állat, kerüli a településeket és az ember által bolygatott, háborított helyeket. Az erdők felszabdalása, bolygatása veszélyeztető tényező a faj számára. További jelentős veszély a fajra nézve a házimacskákkal, illetve a kivadult házimacskákkal történő hibridizáció, a táplálékért és az élőhelyért folytatott verseny, illetve a kivadult macskáktól származó betegségek elkapása. Az erdei utak mentén sajnos az állatok elütése is komoly probléma.

A vadmacska Magyarországon 1974 óta védett, 2012 óta fokozottan védett, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke példányonként 250 ezer forint.

Szerepel az Élőhelyvédelmi Irányelv IV.- és a Berni Egyezmény II. mellékletén is, tehát mind európai, mind pedig világviszonylatban nem csupán egy kiemelkedő természeti értékünk, de sajnos veszélyeztetett fajunk is.

A DINPI munkatársai – és mi is – köszönetet mondanak a Mályi Madármentő Állomás és a Budapest Állatkert munkatársainak az általuk végzett áldozatos és kiváló munkáért.

 

 

// forrás: bnpi

Post Author: cicanyadmin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .