Van megoldás, hogy a macska ne szedje szét a lakást

Az unatkozó macska komoly pusztítást hagyhat maga után. Jobb esetben csak az ajtófélfát kaparja szét, de a szék, a fotelek, a kanapé sincs biztonságban tőle.

De vajon miért teszi ezt a macska?

Így vesz revansot rajtad, mert nem foglalkozol vele eleget, vagy csak az ösztöneit éli ki? Dr. Bodó Andrea állatorvos szerint a rombolást általában az unalom vagy a stressz váltja ki. És sokszor egyszerűen csak a karmait élesíti.

A kaparófa

Ahhoz, hogy elejét vedd a további pusztításnak, érdemes átgondolnod, hogy a macskát milyen stresszfaktorok érik, megfelelően gondozott-e a körme, illetve hogyan tudnád elvonni a figyelmét kedvelt célpontjairól – javasolja az állatorvos. A leghatékonyabb megelőzés az, ha gondoskodsz róla, hogy a karmai rendszeresen le legyenek vágva. Egy benti macskának semmi szüksége nagy karmokra, azok nélkül pedig nem fog késztetést érezni arra, hogy minduntalan a bútorokon élesítse azokat.

De hasznos lehet beszerezni egy kaparófát is! Ráadásul miközben a macska ha karmai élezésére használja, le is vezeti rajta a stresszt és megszabadulhat a felesleges energiáitól.

Amennyiben kedvenced úgy tesz, mintha a kaparófa nem létezne, és továbbra is a kanapé szétszedésére koncentrál, a kisállatboltokban kapható macskamentaspray lehet a megoldás. Ha a kaparófára spricceled, ezzel ráirányíthatod a figyelmét.

Aztán vannak olyan riasztóspray-k is, amikkel az ellentétes hatást érheted el, vagyis távol tarthatod a macskát a kritikus területekről – legyen az az ajtófélfa vagy egy antik bútor. Egy megtépázott kanapé esetében jó szolgálatot tehet egy kárpitvédő felhelyezése is, ami másodlagos védelmi vonalként szolgálhat.

Ha a macskád stresszesnek tűnik, dr. Bodó Andrea valamilyen feromonos párologtató alkalmazását ajánlja, ami jó közérzetet biztosít az állat számára és oldja a felgyülemlett feszültséget. Ettől ráadásul te is nyugodtabb leszel, mivel ahogy az állatorvos mondja, egy kiegyensúlyozott macska kevésbé hajlamos a pusztításra.

// forrás: divany

Post Author: cicanyadmin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .