Mancspreferencia – Nem mindegy, melyiket használja a cica

A nőstény macskák inkább jobb mancsukat használják, míg a hímek a balt részesítik előnyben – tudatja a belfasti Queen’s Egyetem kutatóinak felfedezését az MTI.

A macskák mancshasználata a nemüktől függ

Az állatok mancshasználatát eddig leginkább a velük végzett kísérletek feladatainak teljesítése alapján vizsgálták. A Queen’s Egyetem kutatói 44 ivartalanított: 24 hím és 20 nőstény macskát saját otthonukban gazdáik általi megfigyelés alapján tanulmányoztak. Feljegyezték, hogy a macskák a mindennapos tevékenységeikben – amikor lépcsőznek vagy átlépnek tárgyakat, táplálkoznak – melyik mancsukat részesítik előnyben, jobb vagy bal oldalukon alszanak-e. Volt egy kötelezően elvégzendő feladat is, amikor a macskáknak egy háromrészes etetőből kellett kiemelniük ennivalójukat.

Az Animal Behaviour folyóiratban ismertetett tanulmányukban azt írták, a macskák többségénél (73 százalék) az étkezéskor nyilvánult meg a jobb vagy bal mancs preferenciája, 70 százalékuknál amikor lementek a lépcsőn és 66 százaléknál amikor átléptek valamilyen tárgyon. Valamennyi esetben a hímek jelentős mértékben a bal mancsukat részesítették előnyben, míg a nőstények a jobbat. Az alvásnál azonban nem látszott bal- vagy jobboldali preferencia.

A kutatók szerint további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy megállapítsák, miért nem szerint oszlik meg a mancshasználat preferenciája, de úgy vélik, valószínűleg a hormonok játszanak szerepet benne. A szakemberek szerint az eredmények abban is segíthetik a gazdikat, hogy megértsék, kedvencük miként kezeli a stresszt, mivel a mancspreferencia egyes kutatások szerint hasznos jelzés lehet erre. Az egyetem egyik kutatója a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő hírportált idézve beszámolt arról, hogy nemrég felfedezték, hogy a balmancsos kutyák jóval pesszimistábbak, mint amelyek jobbmancsukat használják. Ha a gazdi tudja, a kedvence bal- vagy jobbdomináns, az segíthet felmérni, mennyire sebezhető a stressz által.

// forrás: nepszava

Post Author:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..