Mennyi vizet iszik a macska?

A macska rossz ivó hírében áll. Egy egészséges macska vízfogyasztása a folyadékvesztés kompenzációja miatt történik. Éppen ezért nagyon válogatós, ha vízivásról van szó: érzékeny a víz tisztaságára és az ízére is. De gyakran, ha minden stimmel, akkor sem iszik szívesen. Mit kell tennünk annak érdekében, hogy mégis megfelelő folyadékmennyiséghez juthasson minden nap?

Ahhoz, hogy rászoktassuk a macskát az ivásra, hagyjuk szabadon rendelkezni a vízzel, amit mindig tiszta, üvegből, agyagból, vagy rozsdamentes acélból készült tálkában adjunk neki. Naponta legalább 2x frissítsük a vizét. Az ideális vízhőmérséklet 5-18 fok között van. A cicák a friss vizet szeretik, akkor isznak többet, ha tiszta a víz. A legjobb megoldás a csobogós itató, ami szűri és forgatja a vizet. Több cégnél is kapható ilyen itató, de itt is igaz, hogy az utánzatok, másolatok olcsóbb eszközök veszélyesek lehetnek a macskára, gazdira (áramütés).

 

 

 

 

 

A macska 3 módon jut vízhez

Élelmiszerrel, ivóvízzel és a szénhidrátok, fehérjék, valamint a zsírok bontása alatt felhalmozódott, úgynevezett metabolikus vízzel, ami jó, de csak a 15%-át képes fedezni a szükséges vízmennyiségnek. Abban az esetben, ha a macskánk nedves tápot, konzervet, friss húst, vagy halat eszik, a felvett vízmennyiség is nő. Ha azonban a kedvencünk sok száraz tápot eszik, akkor a vízigényének 100%-át csak ivással fedezheti. Egy egészséges macska vízfogyasztása a folyadékvesztés kompenzációja miatt történik. Ez azért van, mert a vizeletét nagy mértékben képes koncentrálni (átlagos sűrűsége 1045 g/cm³, míg a kutyákban és az emberben ez az érték 1015 g/cm³). Amikor azonban a vizelet koncentrációja túl magas, magasabb a kristálykicsapódás és a húgykőképződés kockázata. Ezért szükséges a macskákat ivásra ösztönözni.

Az ajánlott vízfogyasztás

  • a testsúly alapján 55-70 ml/kg/nap
  • az energiaátvétel alapján 1 ml/kcal metabolizálható energia

Például egy 4kg-os macska esetében, aki naponta 60g tápot fogyaszt, az ajánlott vízmennyiség 220-280 ml/nap. Ezek az értékek megnőnek, amikor a vízvesztés mértéke nő. Lehet ez a melegtől, esetleges hasmenéstől, tejtermelés esetén, stb.

Trükkök a folyadékmennyiség növelésére

  • ha naponta többször és kisebb adagokat adunk neki akkor több vizet fog inni
  • a fehérjében gazdag táp megnöveli a húgysav-, és ezáltal a vizelettermelést is – ennek következtében a macska még többet iszik, hogy pótolja az elvesztett vízmennyiséget.
  • a jó minőségű táppal csökkenthetjük a húgykő képződését

Ne adjunk azonban tejet a macskának víz helyett, a tejet ugyanis nem tudja megemészteni a macska, hasmenést okozhat, és így megint vízveszteséget okozunk a cicának. A kicsik még meg tudják emészteni a tejet, de a nagyokon a jobb esetben csak átmegy, rosszabb esetben hasmenéssel jár.

A cikket eredetileg Vértes Gábor, a Hungaro Cat Tenyésztői Bizottság Elnöke írta a haziallat.hu -ra.

// forrás: haziallat.hu

Post Author:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..