23 tipp, hogy megtaláld az elveszett cicád

2020. november |

Sajnos előfordulhat, hogy elveszik a macskánk. Mert mondjuk megijedt valamitől, vagy véletlenül bezárta a szomszéd a sufnijába, mikor a cica ott aludt. Vagy eltévedhet a hazafelé vezető úton.

Ugyanakkor egy kölykeitől elválasztott anyamacska akár több km-es távolságból is visszatalálhat a kicsinyeihez. Egy kísérletben pedig, melyben macskákat engedtek egy több kijárattal is rendelkező labirintusba, a macskák leggyakrabban az otthonukhoz legközelebb eső kijáraton át távoztak. Úgy néz ki tehát, hogy az otthonukat elhagyó macskák ideális esetben képesek hazatalálni. Emellett persze neked is aktívan tenned kell azért, hogy ez megtörténjen!

Az alábbi 23 tipp segíthet, hogy megtalálhasd elveszett macskádat.

 • Kutasd át az egész házat és az udvart, tehát először a közvetlen környezetedet!
 • Állíts fel egy vésztervet. Ha vázlatpontokban összeszeded a teendőket, az segít, hogy higgadtan és hatékonyan szervezd meg a keresést.
 • Ha benti macskád kiszaladt melletted az ajtón, akkor gyorsan dobj le minden holmit a lakásba, ami csak akadályozna a futásban, és eredj a nyomába. Egyes cicák csak kíváncsiak, és megállnak a lépcsőház alján/tetején, ahol utánuk szaladva még elcsípheted őket. Ha még nem jutott ki a szabadba, de onnan már csak pár mozdulat választja el, például egy nyitott ablak, vagy ajtó, akkor ne azzal törődj, hogy épp nem tudod őt megfogni, hanem azzal, hogy legalább messzebbre ne jusson – tehát csukd be a még nyitott nyílászárókat!
 • Ha még épp láttad őt elsurranni, mikor kijutott a szabadba, akkor először is próbáld meg nem szem elől téveszteni! És jegyezd meg, hogy hol vesztetted szem elől, ugyanis valószínű, hogy a környéken fog elbújni.
 • Kérj segítséget az ismerőseidtől, több szem ugyanis többet lát, és így mindig lesz aki épp aktívan keresi, míg a segítők pedig az internet segítségével eredhetnek a nyomába. Rengeteg ember segítőkész, ha eltűnt kisállatról van szó. Merj segítséget kérni!
 • Az Internet az egyik leghatásosabb és leggyorsabb módja, hogy a nyomára bukkanj. Posztold minél több helyre, hogy mi történt. Ezt azonnal tedd meg.
 • A saját Facebook profilodra is írd ki. De a helyi, térségi, városrészi vagy utcaközösségi csoportokba is posztold be. A lényeg, hogy a szűk környezetedben lakókat érd el a poszttal.
 • Aztán jöhet egy komolyabb keresés. Kutasd át az egész környéket, gyalog és autóval is, legalább 5 km-s körzetben! Vidd magaddal a kedvenc eledelét. Olyan hangon szólogasd, amit megszokott tőled. Tehát erőltesd rá a hangodra a nyugodtságot, a természetességet. Még véletlenül se ijeszd el őt, hirtelen mozdulatokkal! Kora reggel és késő este kutass a legaktívabban, mert a környék ilyenkor a legcsendesebb. Éjszakai keresés során pedig futtasd körbe a zseblámpád fényét, hogy elcsípd a macskák tekintetének jellemző visszatükröződését!
 • A keresési posztokhoz, plakátokhoz a lehető legjobb, legfelismerhetőbb képet válaszd! Erre érdemes egy kis időt szánni, a nem megfelelő kép ugyanis hátráltató lehet.
 • Csöngess be a környékbeliekhez, érdeklődj, hogy látták-e. Esetleg kérj engedélyt, hogy szétnézhess a szomszédok udvarán, a garázsokban, pincékben, padlásokon. Megkérdezheted a postást és környékbeli boltosokat, éttermeseket is.
 • Adj meg minél több adatot vagy ismertetőjegyet, különös, egyedi jellegzetességet a cicádól, amiről mások könnyen felismerhetik!
 • Gyárts “ELVESZETT” feliratú szórólapot/plakátot a macska felismeréséhez szükséges adatokkal (színe, neme, mérete, kora, hívóneve, egyéb jellegzetességei). Mindig tüntesd fel az eltűnés időpontját. És a telefonszámodat, valamint az e-mail címed. Ragaszd ki ezeket egy 2 km-es körön belül, az eltűnés helyéhez viszonyítva.

 

 • Csalogasd őt vissza! Tedd ki a hordozóját, benne a kedvenc ételével! Hátha belemegy az otthonos illatok hatására. Hagyj erős illatú tárgyakat, pédául a fekhelyét, vagy a száraz eledellel teli etető tálkáját a bejárati ajtó előtt.
 • Hívd fel a menhelyeket, hátha bevitték a macskát, de kérd is meg őket, hogy jelezzék, ha a leírásnak megfelelő cicáról kapnának híreket. Vigyél egy jó minőségű képet a menhelynek, és az elérhetőségeiddel együtt add le.
 • Érdeklődj a helyi gyepmesteri telepen is!
 • Vedd fel a kapcsolatot olyan állatvédő szervezetekkel, amelyek közel esnek az eltűnés helyéhez. Hagyd meg nekik az elérhetőségeidet, hogy kedvező esetben visszahívhassanak.
 • Vannak állatvédő szervezetek, akik élvefogó csapdákat kölcsön tudnak adni a keresésre. Ez a csapda nem tesz kárt az állatban. Helyezz a csapdába erős illatú macskaeledelt! Kérj tőlük segítséget.
 • Rendszeresen figyeld a Facebook-on a talált macskákat hirdető környékbeli/városi/kerületi csoportokat.
 • Amennyiben a cicában van chip, akkor kérd meg az állatorvosodat, hogy írja be a chipjéhez, hogy az állat “ELVESZETT! jelenleg keresés alatt”. Ezáltal, ha egy lelkes “megtaláló” úgy döntene, hogy megtartja a kis szökevényt, akkor már az első állatorvosi vizsgálatnál fény derülhet az igazságra. De ha nincs chip a macskádban, akkor is mindenképp szólj a környékbéli állatorvosoknak. Baleset esetén ugyanis gyakran kerül állatorvoshoz a kóborló cica. Ezért add meg adatait és elérhetősegeidet az állatorvosi rendelőknek is.
 • Ha gyanús kutyaugatást hallasz az egyébként békés környéken, akkor lehet épp arrafelé csatangol. Sőt, bevethetsz a keresésbe hivatásos keresőkutyát is.
 • Ha működik a környéken helyi rádió vagy tévé, őket is megkeresheted, hogy segítsenek, mondják be a híreik között.
 • Mondd el minden ismerősödnek, hogy eltűnt! Minél többen tudnak róla, annál nagyobb az esély, értékes információhoz jutsz a megtalálásához.
 • És végül: ne add fel a reményt! Olykor a cicák csak sokára kerülnek elő, de nagyon nagy túlélők!

Az eredeti, hosszabb összeállítást Dr. Bakó Diána, állatorvos, Kőszegi Dóra – a Felelősségteljes Cicatartók Közössége -Együtt a Benti tartásért! Facebook csoport adminisztrátora, állatorvosi asszisztens és Dr. Csizmás Máté, állatorvos állította össze, és elolvasható a MyPetNote oldalán.

Post Author: cicanyadmin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .