A nap hősei a Budapest XIII. kerület Hivatásos Tűzoltói

2018. augusztus 29.

19:48 órakor érkezett a bejelentés, hogy egy macska nyávog kétségbeesetten az Árpád híd Margit-szigeti pillérjénél, a Duna felett kb. 30 méter magasan, a híd szerkezetben.

A 112, majd a BRFK Tevékenység Irányítás azonnal riasztott minden illetékest: Katasztrófavédelem, Hídmester, Állatmentők… Lakos György elsőként érkezett a helyszínre és megerősítette a bejelentés valódiságát, a macska keservesen sírt, nem mozdult, szemét nem tudták lámpával megtalálni.

Egy hatalmas, privát tűzijáték kezdődött a pesti oldalon, sohasem jó, de most úgy éreztük, a mentést veszélyezteti: a cica rémületében esetleg a Dunába vagy a rakpart köveire zuhan. De nem mozdult, a durrogtatás után ugyanabból az irányból újra nyávogott. Ebből biztossá vált, be van szorulva, nem tud kimozdulni. Fazekas hídmester úr segítségével, aki a hatalmas híd minden centiméterét kiválóan ismeri, vasajtókon, lépcsőkön, folyosókon keresztül kijutottak a híd pályatest alatti szerkezetébe – a híd különlegessége az, hogy maga a pályatest is részt vesz a teherhordásban –, alattuk a Duna, felettük a forgalom dübörgött.

Félelmetes keskeny párkányokon, vas szerkezeti elemekbe kaposzkodva igyekeztek a tűzoltó csapat tagjai a macska tarkozkodasi helyét felderíteni, újra meg újra megszólalt és felelt a rögzített macska hangjaimra sorra. Válaszolt, de nem látták, mert akkor már tudták, a pályatest és a tartóelemek közé van beszorulva!

A tűzoltókkal két irányból próbálták a cicát megközelíteni, a csapat kettévált, négyen felmentek és szerszámokkal megbontották a pályatest dilatációs illesztéseinek a hídszerkezetet takaró lemezeit. A macska egyre közelebbről nyávogott, a két irányból jövő villamosok elől félrehúzódva, a forgalmat a belső sávból elterelve a száguldó kocsik mellett szereltek a szakamberek. Végre a macska hangja erősebb lett és Lakos György meglátta a szemét a fejlámpája fényében.

U alakban volt beszorulva a hídszerkezet egy hézagjába, se előre, se hátra nem tudott mozdulni. Már csak szerszámok nélkül, kézzel folytatódott a mentés, némi horzsolások és apró harapások árán finoman húzva, másik kézzel tolva, milliméterről milliméterrel kifejtette a kis cicát a szerkezet fogságából… Végtelen boldogság volt megölelni, megsimogatni, bújt, dorombolt, hálás volt. A mocskon, éhségen, félelmem kívül sértetlen volt. A legboldogabbak a hős tűzoltók voltak…

Bátorságból, műszaki ismeretekből (elkepesztő műszaki ismeretekről és technikai kreativitásról tettek tanúbizonyságot), segíteni akarásból kiválóan vizsgáztak. Picurka, a medence és térd műtétes árva cica lábadozó ketrecét kapta meg, evett, ivott és alszik… Azt elképzelni sem lehet, hogy a hatalmas forgalom alatt, a száguldó sok tonnás villamoszerelvények zajában mit élt át…. De bújik és dorombol… Oltások, teszt, chip után gazdikeresővé vált.

Ha lenne gazdája, várják a jelentkezését. 6 hetes, fekete nőstény cica kis fehér mellénnyel. (06 70 / 626 2650)

A tűzoltók köszönik Kállai Lalinak, hogy bejelentették a problémát.

// forrás: facebook, Lakos György

Post Author:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..