Bátor és csuda aranyos kis vadmacska kölyköt mentettek Ivánc mellett

2021. október |

A Magyarországon is őshonos, fokozottan védett vadmacskákra igencsak „rájár a rúd” természetvédelmi szempontból. A legnagyobb kihívást a kóbor házimacskák jelentik, akik a közeli rokonság okán képesek kereszteződni a vadmacskákkal, így egyre több a házimacska-vadmacska hibrid, és egyre inkább visszaszorulnak a tisztavérű vadmacskák.

A Fővárosi Állatkertben rendszeresen gondoznak mentett vadmacska kölyköket is, majd miután megerősödtek, vissza lehet őket engedni a természetbe. Pontosan ez vár arra a vadmacska kölyökre is, akit szeptember 15-én Ivánc mellett találtak az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. Azt nem tudni, hogy elárvult-e, vagy elkeveredett az anyjától, de az biztos, hogy emberi segítség nélkül elpusztult volna. Most már túl van a nehezén, még egy kicsit kell erősödnie, és utána el is lehet majd engedni. Ahhoz, hogy visszatérhessen a természetbe, először még meg kell várni a genetikai vizsgálat eredményét is, hiszen minden mentett vadmacska elengedése előtt megnézik, hogy valóban tisztavérű vadmacskáról van-e szó.

A cica gondozója jóvoltából most egy rövid videót is közzé tettek róla. Amint a felvételből is látszik, az állatkert védence nem épp simogatni való kiscica. Az intézménynek nem is célja, hogy megszelídüljön és kézhez szokjon, hiszen ahhoz, hogy felcseperedve boldogulni tudjon természetes élőhelyén, megfelelően vadnak kell lennie. Az állatkert munkatársai nem is nagyon zavarják, csupán az etetés és a takarítás miatt mennek be hozzá rövid időre.

// forrás: magyarallatvedelem

Post Author: cicanyadmin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .