Cicákat pórázzal sétáltatni? Megoszlanak a vélemények…

Szorongást okoz a macskáknak, ha pórázon sétáltatják. A macska ugyanis akkor elveszti a kontrollérzékét. A komfortzónájából kimozdított macska stresszesé válhat idegen környezetben – állítja egy brit állatvédő egyesület. Az állatvédőkkel több etológus sem ért egyet, akik szerint a macskáknak inkább a hasznára válik a külvilág, mint akármilyen csecs-becse a lakásban. Az Adventure Cats honlap alapítója szerint a sétáltatás kifejezetten jót tesz a macska mentális és testi egészségének. Ugyanis sok lakásban tartott állat vagy elhízással küzd, vagy egy, az unalomtól kialakult viselkedési zavarral küzd – világít rá a Telegraph.

Manapság kezd divattá válni a cicák pórázon való sétáltatása, főleg a nagyvárosokban. Budapesten is lehet pórázon sétáltatott macskákkal – és gazdáikkal – találkozni a belső kerületekben. A brit királyi állatvédelmi szervezet (RSPCA) viszont arra figyelmeztet, hogy a póráz hatására izgágává és idegessé válhatnak az állatok, mivel olyankor elvesztik a kontrollt maguk és a környezetük felett. Az állatvédelmi szervezet szerint ez még nagyobb kárt okoz nekik, mint hasznot.

Sokan viszont úgy gondolják, ha pórázra kötik kedvenc szőrmókjaikat, akkor nagyobb teret engednek nekik, és megadják nekik az új helyek felfedezésének izgalmát. Ez a trend leginkább a városi lakásokban tartott cicáknál figyelhető meg.

Ugyanakkor a macskasétáltatáshoz nem minden cica jó alany. Nem csak a cica személyiségétől, de fajtájától is függ, hogy meg lehet-e tanítani pórázon sétálni. Egyes macskafajták, mint például az orosz kék macska, a himalája macska, a sziámi vagy a burmai macska sokkal könnyebben szokik pórázhoz, mint egy házimacska, vagy egy perzsa cica.

Ezek után mindenkinek a saját döntése, mit tart legjobbnak a cicájának.

Az viszont bizonyos, hogy speciális szaktudással szoktatjuk a pórázhoz a cicánkat.

// forrás: blikk

 

Post Author:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..