Kiképzők tanították egeret fogni a brit kormány cicáját

Larryt, az immáron tízesztendős cirmos cicát 2011 február­jában egy menhelyről választotta ki a gyermekeivel együtt David Cameron akkori miniszterelnök annak ellenére, hogy a gondozók vérszomjas fenevadként állították be az állatot.

“Larry nagyon jó referenciákkal rendelkezik” – védte meg akkor a macskát a miniszterelnök szóvivője, viszont sajnos hamar kiderült, hogy Larry tényleg nem veszélyes, de sajnos az egerekre sem, mert vadászás helyett inkább csak aludt. Cameron kormánya ezért kiképzőket fogadott, akik műegerek segítségével élesztették fel a macskában a vadászösztönt.

Larry ezenfelül még társat is kapott: George Osborne pénzügyminiszter cicája, Freya személyében. Freya azonban sajnos sokszor elcsavargott, egy alkalommal még egy autó is elütötte, ezért a cicát – bár túlélte a balesetet – inkább vidékre költöztették.

A Downing Streeten praktikus okokból alakult ki a főegerészi hagyomány: ezen az utcán gyakran szaladgálnak méretes patkányok. Éppen ezért már VIII. Henrik idején is alkalmaztak macskákat, és az 1515-től hivatalban lévő lordkancellár, Wolsey bíboros szintén maga mellett tartotta macskáját.

Amikor David Cameron miniszterelnök lemondott a Brexit után, felmerült a kérdés, hogy magával viszi-e Larryt is. A kormányszóvivő azonban leszögezte, hogy a főegerészi poszt független a miniszterelnök személyétől, így Larry továbbra is a kormány székhelyének lakója maradt.

Mielőtt elmentem, az utolsó dolog, amit csináltam, egy macskás szelfi volt. (…) Nagyon hiány­zik Larry. Volt az a szokása, hogy minden reggel a székemben ült. Olyan relaxált állapotban volt, hogy gyakorlatilag sosem lehetett elmozdítani a helyéről, persze aztán mégis muszáj volt – nyilatkozta nemrégiben elérzékenyülve Cameron.

Jól tartják a főegerészeket

Frilly, az egerész a Hadügyminisztérium szolgálatában áll, és az 1909-ből fennmaradt feljegyzések szerint még fizetést is kapott. Ám miután elpusztult, sanyarú sorsot szántak neki: kitömték, és egy múzeumban kiállították. 1929-ben a minisztériumnál engedélyezték, hogy a készpénzkasszából napi egy pennyt költsenek egy macska eltartására, majd további három évvel később ez az összeg heti egy schilling hat pennyre emelkedett. A kétezres évekre jóval tekintélyesebbre emelkedett a gazdák költsége, a főegerészt akkor már évi száz fontból (33 ezer forintból) tartották el, az összeg pedig folyamatosan növekszik.

A miniszterelnökök közül Margaret Thatcher (†87) alkalmazott macskát először a kellemetlen rágcsálók ellen. A Vaslady cicája, Humphrey (a képen, lejjebb) éveken keresztül egerészett a Konzervatív Párt nagyasszonya mellett. Tony Blair szakított a hagyománnyal, neki nem volt cicája, állítólag azért, mert a felesége ki nem állhatta a macskákat.

// Forrás: blikk

Post Author:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..