Kutyák, macskák és prémes állatok számára kifejlesztett koronavírus elleni vakcina

2020. április |

Állatok számára kifejlesztett, koronavírus elleni vakcinát jegyeztek be Oroszországban, írja az MTI az orosz agrárfelügyelet közlése alapján.

Az oltóanyag a Carnivac-Cov elnevezést kapta. A hatóságok szerint ez az első, új koronavírus-fertőzés elleni állatvakcina a világon. A vakcinát az orosz Szövetségi Állategészségvédelmi Központ szakemberei fejlesztették ki, és októberben kezdték meg klinikai tesztelését.

Konsztantyin Szavenkov, az agrárfelügyelet (Roszszelhoznadzor) helyettes vezetője Moszkvában újságíróknak elmondta, hogy a Carnivac-Covot kutyán, macskán, sarki és vörös rókán, nyércen és más állatokon is kipróbálták. A vizsgálatok során a vakcina ártalmatlannak bizonyult, a beoltott állatoknál erős immunogén aktivitást okozott, és az esetek 100 százalékában kifejlődtek bennük a koronavírus elleni antitestek.

A Carnivac-Cov azért is bír különös jelentőséggel, mert ahogy az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) is jelezte, több állat is fogékony az embereket fertőző koronavírusra, és a világ több országában jegyeztek fertőzéses eseteket.

Szavenkov hozzátette, a jelenlegi vizsgálatok szerint a vakcina minimum fél évig hatékony. A vakcina tömeggyártása áprilisban indulhat be, megvásárlása iránt eddig Görögországból, Ausztráliából, Lengyelországból, Kanadából, az Egyesült Államokból és Szingapúrból érkezett érdeklődés.

Szavenkov szerint az új vakcina gátolhatja a vírus mutációját is. A Szputnyik-V-t kifejlesztő intézet igazgatója, Alekszandr Gincburg korábban arról beszélt, hogy

„amikor egy év alatt eljutunk odáig, hogy jó vakcinákkal megóvjuk az emberiséget, abban a pillanatban meg fognak fertőződni a háziállatok, a kedvencektől pedig senki sem szándékozik megszabadulni. Ezért ennek a kórokozónak a gócai folyamatosan jelen lesznek, és fejlődni fognak körülöttünk”

 

A Rosszelhoznadzor egy videót is közzétett az elsősorban prémes állatoknak és házi kedvenceinknek, kutyáknak és macskáknak szóló új vakcina alkalmazásáról, amin egy nyércet oltanak be.

 

 

 

// forrás: népszava, aljazeera, telex

Post Author: cicanyadmin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .