Másként kell etetni az ivartalanított macskákat

„Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél” – írja Antoine de Saint-Exupéry Kis herceg című regényében. Napjainkban szerencsére egyre több gazdi érzi át ennek a mondatnak a súlyát, és felelős állattartókként ivartalanítják macskáikat.

Ugyan az eredeti cikk egy szponzorált cikk a 24.hu oldalán, azért sok igazság van a cikkben.

Manapság sajnos megtippelni sem lehet, hány cica kóborol gazdátlanul az utcákon. Pedig megmentésükért rengetegen tesznek napi szinten. A PreVital és a Noé Állatotthon útjára indított egy kezdeményezést, melyhez ezúttal Tatár Csilla is csatlakozott. „Gyerekkorom óta imádom a cicákat, és már kislányként is fontos volt nekem, hogy gondoskodhassak valakiről. Ő volt Cili, aki a mostani cicánkhoz hasonlóan szintén örökbe fogadott macska volt” – meséli a népszerű műsorvezető az új családtag, Maylo kapcsán, akit a közelmúltban hoztak el a Noé Állatotthonból.

De mit is jelent az, hogy máshogy kell etetni az ivartalanított cicákat?

A Noé Állatotthon Alapítvány szóvivője szerint az ivartalanított cicákról valóban elmondható, hogy hízásra hajlamosabbak, mert nem kóborolnak annyit, nem verekszenek annyit, nyugodt, kiegyensúlyozott életet élnek. Ezért ilyenkor különösen fontos, hogy az ivartalanított cicákat a nekik fejlesztett táppal etessük.

  • Csökken az energia szükségletük.
  • Szintén csökken a nyers fehérje igény, így ezt is követnie kell a tápnak, viszont itt igaz az általános igazság, hogy lehet, hogy 1-5%-kal kevesebbek tell kapniuk, viszont a maradéknak meg jobb aminosav összetételűnek, jobban emészthető fehérjehordozónak kell lennie.
  • Nagymértékben csökken a zsír szükséglet, így a nyers zsír is jó, ha 14-16% körüli értékre kerül.
  • A szénhidrátok (NMKA) szükségleti értéke relatíve növekszik.
  • A nyers rost szükséglet kevésbé változik, kissé talán emelkedik.
  • A foszfortartalmat jó, ha kissé csökkentjük a későbbi veseproblémák megelőzése végett.
  • A vitaminok és a hozzáadott jótékony kiegészítők pedig örvendetes, ha enyhén emelt mennyiségben vannak jelen. (Pl.: B vitaminok általánosan jótékony hatásúak, E-vitamin, és kaotinoidok (A-vit.) kiváló antioxidánsok és szintén majd mindenhol van rájuk szükség, illetve szoktak még esetenként L-karnitint is hozzákeverni, mely természetesen is megtalálható a szervezetben, a mitokondriumokban, és a zsírsavakat a béta – oxidáció helyszínére történő eljuttatásában játszik szerepet, megelőzvén ezzel is az elhízást.)
  • Az ásványi anyagokból és a nyomelemekből megközelítőleg hasonló mennyiséget kell bevinnünk, mint ivartalanítás előtt, de jót tesz, ha szelénből, cinkból, vasból rendelkezésre áll némi plusz is.
  • Fontos, főleg ivartalanított kandúr macskánk esetében ügyelni a macskakaja vegyértékére (pH) is, mivel az optimális savasság segíthet megelőzni a húgykő kialakulását.

Ne feledjük, hogy tápválasztás esetén, ha azonos kategóriába esnek és a takarmány analitikai értékeik is hellyel-közzel megegyeznek, akkor mindig nézzük meg az összetevőket. Nem mindegy, hogy macskáink milyen eredetű fehérje, zsír és szénhidrátforrást fogyasztanak, és az mennyire könnyen emészthető.

// forrás: 24, arion

Post Author:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..