Micsoda ritka felvétel egy vadmacskáról!

2021. április 21. |

Egy egészen csodálatos, ritka videofelvételt tett közzé a youtube oldalán a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága. Egy vadmacska kandúr kitartó nyávogással adja hírül, hogy ő kész a szerelemre!

Ahogy a videónál írják:

Ezt már hallottam valahol! – gondolhatná bárki és majdhogynem igaza is lenne, hiszen aligha hihetjük, hogy akad olyan ember az országban, aki ne ismerné a macskanyávogást. Persze, az általunk oly jól ismert hang a házimacskától származik, nem pedig a településeket kerülő, erdők mélyén rejtőző vadmacskától, aminek a hangja azonban alig különbözik háziasított rokonáétól.

A nászidőszakban (pacsmagoláskor) készült felvételen látható vadmacska kitartó nyávogással adja hírül fajtársainak rövidke üzenetét: Várom a párom!

 

 

A vadmacska félénk, óvatos állat, kerüli a településeket és az ember által bolygatott, háborított helyeket. Az erdők felszabdalása, bolygatása veszélyeztető tényező a faj számára. További jelentős veszély a fajra nézve a házimacskákkal, illetve a kivadult házimacskákkal történő hibridizáció, a táplálékért és az élőhelyért folytatott verseny, illetve a kivadult macskáktól származó betegségek elkapása. Az erdei utak mentén sajnos az állatok elütése is komoly probléma.

A vadmacska Magyarországon 1974 óta védett, 2012 óta fokozottan védett, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke példányonként 250 ezer forint.

Szerepel az Élőhelyvédelmi Irányelv IV.- és a Berni Egyezmény II. mellékletén is, tehát mind európai, mind pedig világviszonylatban nem csupán egy kiemelkedő természeti értékünk, de sajnos veszélyeztetett fajunk is.

 

 

Post Author: cicanyadmin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .