Miért eszik füvet a macska, mikor igazából ragadozó?

Mind a macskák, mind a kutyák gazdijai felfigyelhetnek olykor arra, hogy kedvencük előbb füvet rágcsál, majd rövid időn belül hányni kezd miatta. A furcsa jelenség persze igen ijesztő látványt nyújthat, pedig közel sem annyira veszélyes, mint elsőre gondolnánk.

Ne essünk kétségbe, a macska nem azért kezd el füvet enni, mert nem megfelelő mennyiségű, esetleg kellemetlen ízű konzervvel kínáltuk. A dolog leginkább az emésztéssel áll kapcsolatban, tehát ne ijedjünk meg, ha cicánk hányni kezd a fű rágcsálása után. Ez egy természetes folyamat.

Mivel a macskák húsevők, ezért nincsenek olyan enzimjeik, amelyek a növények lebontásában szerepet játszanának. Ez persze nem jelenti azt, hogy a macska szeret hányni. Sokkal inkább a megkönnyebbülés érzete, amelyért füvet eszik, hiszen nem csak a fű távozik olyankor a gyomrából, hanem minden más anyag is, melyet előtte elfogyasztott, de nem tudott megemészteni. Gondoljunk csak bele!

Ha például a macska megeszi a zsákmányát, akkor minden egyes, nem feltétlen ehető részét is elfogyasztja, például a szőrt, a csontokat, a tollakat, stb.

Egy másik megfigyelés szerint a fű természetes hashajtóként működik, amely szintén jól jöhet gyomorrontás esetében. A legtöbb macskatulajdonos találkozott már nedves szőrgolyóval a lakásban vagy a ház körül. Ám, amikor túl mélyen van probléma az emésztőrendszerben, akkor a másik irányra lesz szüksége a cicának. A bársonytalpúak tudják azt, hogy ha esznek egy kis füvet, akkor az kitakarítja az emésztőrendszerüket (és ezzel megspórolnak egy kellemetlen utat az állatorvoshoz.)

A fű nagyobb mennyiségben tartalmaz folsavat, mint az anyatej. Erre a vitaminra feltétlen szüksége van háziállatunknak, hiszen segíti a hemoglobin- és a fehérjeképződést. Az utóbbiak az oxigénszállítást végzik a vérben. A folsav-hiány vérszegélységhez vezethet, a kölyökcica pedig nem tud megfelelően fejlődni nélküle. A minitigris valószínűleg ösztönösen érzi, ha szüksége van plusz vitaminra, és még arra is rájön, hogy hogyan juthat hozzá a legegyszerűbben. De egyes cicáknál az is előfordulhat, hogy egyszerűen csak tetszik nekik a fű textúrája és ízvilága.

Tehát összességében a fű kifejezetten hasznos a cica számára, csak arról győződjünk meg, hogy a kertünkben található növények nem mérgezők, valamint nincsenek vegyi anyagokkal kezelve.

Benti macska esetében ne tévesszük össze a fű-evést a növény-evéssel, ugyanis a legtöbb lakásban tartott virág mérgező házikedvencünk számára.

Lásd még:
► Macskabiztos szobanövények: cinyau.com/macskabiztos-szobanovenyek
► Íme néhány könnyen tartható növény, melyek nem veszélyesek a házi kedvencekre: cinyau.com/ime-nehany-konnyen-tarthato-noveny-melyek-nem-veszelyesek-a-hazi-kedvencekre

A legjobb, ha mi magunk termesztünk minitigrisünknek egy kis füvet, melyből bármikor nyugodtan csemegézhet, ha kedve tartja. Ezt megtaláljuk macskafű néven a kisállatkereskedésekben, vagy beszerezhetünk rozs-, búza-, esetleg zab vetőmagokat is. Ezzel megelőzhetjük azt, hogy olyan növényeket kóstoljon meg a macska, amelyek veszélyt jelentenek rá.

Bár megállapítható, hogy a fű nem káros a cicára nézve, azért figyeljünk oda a mennyiségre. Ha azt látjuk, hogy háziállatunk túl sok zöldet fogyaszt, akkor érdemes állatorvoshoz fordulni, mert lehet, hogy olyan bélproblémái alakultak ki, amelyek enyhítésén a fű már nem tud segíteni.

// forrás: freenapf

Post Author: cicanyadmin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .