Ritka felvétel: vadmacskakölyköt kapott le a kameracsapda a Kis-Balatonnál

A Kis-Balatonon, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett, zavartalan mocsár- és berekterülete többek között a vadmacska erős, önfenntartó populációjának ad otthont, áll a nemzeti park honlapján. Eddig elsősorban a bátrabb, nagyobb területeket bejáró kandúrokkal találkoztak, azonban szakértő szemmel kihelyezett kameracsapdák segítségével a nőstényekről, s legújabban a legfiatalabb egyedekről is rendelkeznek már információval.

Ivarérett, de még fiatal egyedekkel korábban is találkoztak a berekben. 2017-ben egy bőrig ázott apró vadmacska felbukkanása jelezte, hogy szaporodóképes nőstény él egy jól behatárolható területen.

A kutatók idén nyáron itt próbálkoztak egy több ragadozó emlősfaj által használt fűzfa tövében a 2018. évi szaporulat megörökítésével. Szerencsével jártak: kiderült, a vadmacskamama idén két apró jószágot vezetget a mocsár ösvényein.

Forrás: Balaton-felvidéki Nemzeti Park, dr. Lanszki József
// forrás: mindekozben

Post Author:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..